Eén van de e-learnings die Smaakacademie Achterhoek samen met Graafschap College en SVH heeft ontwikkeld, gaat over rauwmelkse kaas. De e-learning is gemaakt in samenwerking met vakvrouw Christine Köning van Kaasmakerij Köning, waar landelijk erkende en bijzondere zachte kazen gemaakt worden. De praktijkervaringen uit de kaasmakerij zijn nu ontsloten voor het vakonderwijs. In de module leren studenten niet alleen over het productieproces van rauwmelkse zachte kazen, maar ook hoe je in de horeca omgaat met een levend product: hoe je smaken herkent en recepten daarop aanpast en hoe je het verhaal over de kaas vertelt aan gasten.
Nieuwe kaasmakerij
Dankzij subsidie van LEADER Achterhoek, kon Kaasmakerij Köning een nieuwe kaasmakerij realiseren op hun boerenbedrijf in Laag Keppel. Met de nieuwbouw wordt de kaasmakerij een landelijke kennishub voor rauwmelkse, zachte kazen. Er zijn faciliteiten voor trainingen, workshops en rondleidingen, zodat studenten uit het vakonderwijs nauw betrokken kunnen worden bij het product en het productieproces. Het is één van de speerpunten van platform Achterhoek Food om het vakmanschap te versterken in de regio.
Natuurlijk en ambachtelijk
De e-learning over Kaasmakerij Köning gaat vooral over het maken van een zo natuurlijk mogelijk product. De melk wordt op dezelfde temperatuur als de lichaamstemperatuur van de koe gehouden tot er kaas van wordt gemaakt. Bijzonder is ook dat er een micro-omgeving is gecreëerd: alle stappen van het maakproces vinden plaats op dezelfde plek. De koeien worden op 25 meter van de kaasmakerij gemolken en leven dus in dezelfde omgeving als waar de kaas in rijpt. Bovendien werkt Christine heel ambachtelijk en voert ze bijna alle processen in de kaasmakerij met de hand uit.
In onderstaande video vertelt Christine meer over haar manier van werken, de e-learning en waarom zij zich inzet om het vakmanschap in de Achterhoek te behouden.
