Wie zijn wij?

Platform Achterhoek Food steunt de enthousiaste beweging in de regio naar duurzamer en gezond voedsel, bij voorkeur uit de eigen regio. We willen bereiken dat iedereen weet welke mooie voedselproducten er worden gemaakt in de Achterhoek en waar te koop. Van boerderijwinkel, restaurant tot supermarkt en speciaalzaak, niet alleen in de Achterhoek maar ook daarbuiten. Waarom wijn en kaas uit Frankrijk halen als ook Achterhoekse boeren prachtige prijswinnende wijnen en kazen maken? Meer groente en fruit zijn gezond, maar haal het dan bij een regionale teler of uit een boomgaard in je eigen buurt! Achterhoek Food vestigt de aandacht op de hardwerkende vakmensen die achter ons voedsel zitten én op het belang van gezond voedsel voor ons allen. Boeren en consumenten werken hierbij samen, scholder an scholder. Want samen bepalen we met onze vork hoe de Achterhoek en de wereld eruitzien. De slogan van Achterhoek Food is dan ook   ‘Duurzaam, gezond en bij voorkeur uit eigen grond….

Achterhoek Food is ontstaan vanuit LEADER, het EU-programma voor plattelandsontwikkeling, en steunde alle succesvolle foodprojecten in de periode 2015 – 2022. Voor de LEADER periode 2024 tot en met 2027 heeft platform Achterhoek Food meer een eigen gezicht gekregen, maar is nog steeds onderdeel van LEADER en vormt het aanspreekpunt voor de inwoners die gebruik willen maken van ondersteuning van LEADER Achterhoek. Voormalig gedeputeerde Jan Markink is voorzitter van platform Achterhoek Food, Maurits Steverink is projectleider en inhoudelijk aanspreekpunt voor foodprojecten en werkt nauw samen met Saskia Wiegers van LEADER Achterhoek.

Wat wil Achterhoek Food?

Platform Achterhoek Food ziet volop kansen om van de Achterhoek een onderscheidende foodregio te maken, waar inwoners, werknemers en bezoekers vaker kiezen voor gezond en duurzamer eten en waar de producenten oog hebben voor klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn. Met samenwerking kunnen we de hele voedselketen verduurzamen, van grond tot mond en voor alle rangen en standen. De Achterhoek kan de meest gezonde en vitale regio van Nederland en Europa worden. Achterhoek Food werkt samen met een internationaal netwerk van vooraanstaande voedselregio’s en met Achterhoek Toerisme aan een internationaal onderscheidend profiel voor toerisme.

Hoe bereiken we ons doel?

Om de Achterhoek te laten uitgroeien tot een spraakmakende voedselregio werkt platform Achterhoek Food samen met haar partners en inwoners aan een concreet uitvoeringsplan. We brengen allerlei duurzame en gezonde initiatieven op voedselgebied samen en steunen nieuwe plannen. Platform Achterhoek Food versterkt het netwerk van Achterhoekse ondernemers, food-docenten, food-studenten, koks, toeristische en andere organisaties, sociale instellingen, foodontwikkelaars en sportclubs, waardoor als vanzelf nieuwe en innovatieve samenwerkingsverbanden ontstaan. Zo worden we ons ervan bewust dat gezond, duurzaam en regionaal voedsel ons verbindt én zorgt voor een mooie, aantrekkelijke regio om in te wonen en te werken.