Aan de slag met de Achterhoekse hybride bal en burger

Studente Renèl laat de bal rollen in de Achterhoek Food kantines

Renèl van den Berg van de opleiding Food & Business studeert af bij platform Achterhoek Food. Ze ontwikkelt een ketenaanpak voor een duurzamere en gezondere hamburger en/of gehaktbal, gemaakt voor én door Achterhoekers, die ook nog eens lekker is. Dat betekent dat ze de hele keten – van grond tot mond – in kaart brengt en met elkaar verbindt. Van lokale producenten tot aan bedrijfskantines.

Van idee naar actie
Het idee komt van chef-kok Erik te Velthuis van Sportcentrum Papendal. Hij ontwikkelde voor ex-gedeputeerde Jan Markink een speciale gehaktbal. Degelijk, smakelijk en toch innovatief beter voor dier en klimaat. Renèl gaat aan de slag om de bal daadwerkelijk aan het rollen te krijgen voor de Achterhoekse bedrijfskantines. In juni levert ze haar aanbevelingen op voor mogelijke ketensamenwerkingen, assortiment en bereidingen, om zo het product succesvol in de markt te kunnen zetten.

Experimenteren en samenwerken met experts
Ze werkt samen met (Achterhoekse) experts die helpen om de perfecte balans te vinden tussen smaak, duurzaamheid, gezondheid, haalbaarheid en betaalbaarheid. Experimenteren met de receptuur doet ze in samenwerking met Erik te Velthuis. Denk aan de keuzes in plantaardige producten: groente, fruit, bonen en pitten. Maar ook de keuzes in vlees en het proces van koe tot stukje vlees. Hierbij wordt ze geholpen door IJsboerderij de Steenoven. Enkele bedrijfskantines dienen als voorbeeldlocatie en denken met Renèl mee. Zodat de burger of bal ook goed aansluit bij hen, als mogelijk verkooppunt.

De opgedane kennis en resultaten zal ze delen met het netwerk van platform Achterhoek Food, de deelnemende bedrijfskantines, slagers en initiatieven zoals de boeren van Ode aan de Os.

Over Renèl
”Mijn naam is Renèl van den Berg, 21 jaar en ik kom uit Didam. Ik studeer aan de HAN in Nijmegen en zit in de laatste fase van mijn opleiding Food & Business, wat betekent dat ik mag gaan afstuderen! Het project dat ik uitvoer voor platform Achterhoek Food sluit helemaal aan bij mijn passie voor eten en productontwikkeling.”