De inbreng van de gemeente Berkelland

Gemeente Berkelland wil door deelname aan het Platform Achterhoek Food graag bijdragen aan meer bewustwording op het gebied van gezond, duurzaam en regionaal voedsel. De gemeente zet in op verschillende thema’s en streeft daarbij naar blijvende resultaten. De prioriteiten en thema’s voor de gezamenlijke AanjaagAgenda zijn:

1. Toekomstbestendige agrarische sector
De gemeente Berkelland wil graag haar bijdrage leveren aan de transitie van de agrarische sector naar een meer toekomstbestendige vorm. Er wordt gewerkt aan een plan van aanpak toekomstbestendige landbouw, waarin de gemeente ingaat op haar rol in de transitie. Deelname aan platform Achterhoek Food maakt hier onderdeel van uit. “Deze uitvoeringsperiode gaan we een of meerdere kennissessie(s) voor de agrarische sector in Berkelland organiseren. We maken hierbij gebruik van de kennis en kunde van platform Achterhoek Food en kijken of we samen kunnen optrekken met andere agrarische kennispartijen, zoals de vereniging Vruchtbare Kringloop Oost (VK Oost) of LTO”, aldus de gemeente.

2. Toerisme en horeca: smaakvolle routes en kennissessies
Om de ‘smaak van Berkelland’ beleefbaar te maken voor inwoners en bezoekers zet de gemeente in op de realisatie van vier smaakvolle toeristisch-recreatieve routes. Lokale producenten en restaurants worden hierbij aan elkaar gekoppeld. Parallel hieraan gaat de gemeente (eventueel samen met de lokale afdeling van KHN) inventariseren of horecaondernemers in Berkelland interesse hebben in een kennissessie vanuit platform Achterhoek Food over foodbeleving (met best practices uit eigen gemeente) of het lokaal en duurzaam inkopen van Achterhoekse ingrediënten en producten.

3. Ondernemers informeren
Ondernemers in Berkelland worden, bijvoorbeeld via nieuwsbrieven en netwerkdagen, geïnformeerd over het bestaan van platform Achterhoek Food en wat het platform voor bedrijven kan betekenen. Hierbij kan worden gedacht aan het verduurzamen en verkorten van de keten van het lokale bedrijfsrestaurant, productontwikkeling en eventuele samenwerkingsmogelijkheden in de regio.

4. De gemeente als organisatie
Ook als organisatie wil de gemeente gebruikmaken van de kennis en kunde van platform Achterhoek Food. “We verkennen momenteel of we het aanbod van het bedrijfsrestaurant en de catering in de toekomst lokaal en duurzaam kunnen organiseren. Hierbij maken we gebruik van de kennis en ervaring van platform Achterhoek Food.”