Gemeente Doetinchem stelt in haar samenwerking met platform Achterhoek Food de volgende prioriteiten voor de gezamenlijke AanjaagAgenda:
1. Achterhoek Food bedrijfsrestaurants
De gemeente zet zich in als gangmaker voor een gezonder, duurzamer en waar het kan regionaal aanbod in de kantine en overige catering. Ze deelt kennis over het hele proces, van aanbesteding tot en met de dagelijkse uitvoering. Samen met platform Achterhoek Food is een unieke aanpak ontwikkeld: ‘van onderop’. Deze praktische aanpak kan dienen als landelijk voorbeeld. Denk aan een broodje van regionaal graan en een scan om te onderzoeken waar de huidige inkoop ‘groener’ kan – haalbaar, betaalbaar en passend bij de gasten. Daarnaast werkt de gemeente mee aan de ontwikkeling van een heldere, eenduidige rapportage over het assortiment, zodat de groene stappen ook beter aantoonbaar zijn. Hierbij horen ook inzet op communicatie in en om het restaurant en het opstellen van gezamenlijke themaweken, in afstemming met platform Achterhoek Food. Met de leverancier worden haalbare en betaalbare stappen bepaald, die elk kwartaal worden geëvalueerd. Deze aanpak biedt ook inspiratie voor de horeca.
2. De sociale waarde van voedsel: alle inwoners toegang tot duurzaam en gezond eten
Uniek voor Doetinchem is een clustering van initiatieven en projecten rondom de sociale functie en waarde van voedsel. Denk hierbij aan de Stadsboerin, Stadslandbouw Buitenplaats, Stadskamer, Werkraat, IKC Noorderlicht en sociale voedseltuinen van GroenteBuur (zorgboerderij Slangenburg). Deze initiatieven zijn allemaal ondersteund door LEADER Achterhoek. De gemeente is met deze initiatieven een landelijk onderscheidende broedplaats, een hub voor social gastronomy. Met hulp van platform Achterhoek Food zet gemeente Doetinchem zich in voor kennisdeling tussen deze initiatieven. Zo ontstaat er een interactief en informeel netwerk rondom social gastronomy, dat ook landelijk geprofileerd kan worden. Eén keer per jaar wordt er een inspiratie-event georganiseerd, in samenwerking met platform Achterhoek Food. De opgedane ervaringen en kennis worden ook met andere Achterhoekse gemeentes gedeeld.
3. Regiobreed voedselverspilling tegengaan
Doetinchem zet zich in om voedselverspilling tegen te gaan. “Met onder andere een regiobreed project en de samenwerking tijdens de Verspillingsvrije Week hopen we dat er meer gedaan wordt rond dit thema en zeker ook in relatie tot food”, aldus Shiri Bouchan, beleidsmedewerker Circulaire economie. De gemeente betrekt Achterhoek Food hier actief bij en zorgt voor periodieke afstemming.
