De gemeente Winterswijk stelt in haar samenwerking met platform Achterhoek Food de volgende prioriteiten voor de gezamenlijke AanjaagAgenda:
1. Bewuste voedselkeuzes stimuleren bij de jeugd
De gemeente wil bewustwording bij kinderen, jongeren en hun ouders versterken over de impact van voedselkeuzes op gezondheid, duurzaamheid en de regio. De samenwerking met platform Achterhoek Food versterkt de activiteiten die binnen de gemeente Winterswijk al ingezet zijn vanuit JOGG (gezonde jeugd, gezonde toekomst), GGD NOG en Achterhoek in Beweging.
Concrete activiteiten voor 2026
- Theatervoorstelling met lesprogramma en liedjes over gezondheid (bereik: ± 1.700 kinderen).
- Pilots over gezondheidsthema’s met basisscholen en het Gerrit Komrij College. Zoals supermarktsafari’s, gericht op interactief leren over gezonde keuzes.
- Twee keer per jaar een Fit Festival in verschillende kernen voor jong en oud.
- Achterhoeks Burgemeestersontbijt. Samen met JOGG zorgt de gemeente voor een gezond, duurzamer en lokaal ontbijt.
2. Horeca en toerisme versterken met meer natuurinclusieve producten uit eigen regio
De gemeente steunt de ontwikkeling van natuurinclusieve producten die bijdragen aan een mooi landschap, natuur én het verdienmodel voor de boer of tuinder. Met ondernemende producenten (met steun van LEADER-subsidie) zoals Vloermouterij Masterveld, De SapPers, De Brömmels, Keunenhuis, Silo Art Tour en Stadstuin Park Achterhoek, is er een basis gelegd voor onderscheidende foodproducten en meer foodbeleving. Dit kan uitgebouwd en meer verbonden worden met horeca en de vrijetijdssector in Winterswijk. Samen met Achterhoek Toerisme en de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland zet de gemeente Winterswijk in op enkele kennis- en inspiratiebijeenkomsten om de afzet te bevorderen en inspiratie te bieden voor het vermarkten. Daarnaast benut de gemeente de jaarlijkse Erfgoeddag van het Keunenhuis voor promotie, PR en netwerkvorming, in samenwerking met vereniging Slow Food Achterhoek.

