Achterhoekse tarwe speelt glansrol op wereldkampioenschap boulangerie

Op Mondial du Pain (het wereldkampioenschap boulangerie) veroverde bakker Roy Schepers uit Sleen vorige maand de hoofdprijs. Topbakker Hans Som uit Didam was assistent-coach van Roys team. In de categorie gezondheidsbrood speelde Achterhoekse rode tarwe van De Slaege een glansrol.

Volkorenmeel van rode tarwe
Hans vertelt: “In alle categorieën werken de bakkers met meel dat zij vanuit de organisatie krijgen aangeleverd. Alleen in de categorie gezondheidsbrood mag je je eigen meel kiezen. Wij kozen voor volkorenmeel gemaakt van rode tarwe uit de Achterhoek. Dat geeft het brood een prachtige kleur en een heerlijk nootachtige smaak. Bovendien heeft het een goede voedingswaarde, wat in deze categorie heel belangrijk is. Behalve rode tarwe hebben we onder andere bonen, lijnzaad en zonnebloempitten gebruikt.”

Hoogste score
De Slaege is vrijwel de enige Nederlandse teler die rode tarwe teelt. Het is een onderscheidende graansoort die op het wereldkampioenschap op veel enthousiaste reacties kon rekenen. Behalve de kleur en de smaak heeft rode tarwe als voordeel dat de korrels veel vocht opnemen. Hans: “Hierdoor wordt het brood heel mals. Het leverde ons in de categorie gezondheidsbrood de hoogste score op, plus nog een extra prijs!”

Graancampagne
Deze aandacht voor Achterhoeks graan op het hoogste podium sluit naadloos aan op de gezamenlijke graancampagne van platform Achterhoek Food, Achterhoek Toerisme en Slow Food Achterhoek. In deze campagne wordt het grote publiek bewust gemaakt van de kwaliteit van Achterhoeks graan, de smakelijke producten die daarmee gemaakt worden en het belang ervan voor het behoud van het Achterhoekse landschap.