Aan de slag met oud brood van de bakker

WerkRaat, Stadskamer en Bakkerij ten Veen willen oud brood dat over is benutten om smakelijke en betaalbare tosti’s te maken. In een zogenaamde foodhackathon van Smaakacademie Achterhoek, het onderwijsnetwerk van platform Achterhoek Food, hebben ze alle stappen doorgenomen die daarvoor nodig zijn. Vanuit platform Achterhoek Food zijn de partijen bij elkaar gebracht.

Grootste reststroom
Brood is in Nederland de grootste reststroom. Vandaag heeft Jasper Tiemessen van Werkraat voor het eerst oud brood opgehaald bij Bakkerij ten Veen. Nu gaan ze bij Werkraat de tosti’s maken. De tosti’s worden geproduceerd op voorraad en ingevroren. Eerst wordt gestart met tosti’s voor eigen gebruik binnen Werkraat en Stadskamer. Daarbij wordt vooral onderzocht hoe de uitgifte het beste gaat.

Opschalen
“Als dit lukt, kun je hierna ook experimenteren met het beleg van de tosti’s: gezonder en misschien door andere reststromen te benutten”, aldus Jeanne Steverink van platform Achterhoek Food. Het vergezicht is om op te schalen en bijvoorbeeld de tosti’s te leveren aan bedrijfskantines. De ervaringen van de hackathon zullen worden gedeeld, zodat andere organisaties of horecazaken er ook van kunnen profiteren.