Hoe kunnen sportkantines inzetten op duurzamere en gezondere voeding? Studente Lotte Abbink heeft deze vraag opgepakt voor haar stage voor de masterstudie Communication, Health and Life Sciences (Wageningen University & Research).
Voor haar onderzoek in samenwerking met GGD Noord- en Oost-Gelderland, gemeente Bronckhorst, JOGG en platform Achterhoek Food benaderde Lotte drie sportkantines in de gemeente Bronckhorst. Belangrijkste conclusies? De sportkantines staan open voor aanpassingen. Maar dat vergt maatwerk én ondersteuning. Maatwerk wil zeggen: rekening houden met het aantal bezoekers aan de sportkantines, de praktische omstandigheden, de houdbaarheid en het aanwezige kennisniveau. De kantines verschillen in beschikbare apparatuur en grootte van de keuken. Daarnaast werken de kantines met vrijwilligers en vaste inkooppartners en is de omzet belangrijk voor de vereniging.
Belemmeringen
Dit onderzoek laat zien dat sportkantines in de gemeente Bronckhorst openstaan voor stappen richting een gezonder en duurzamer voedingsaanbod, maar daarbij tegen belemmeringen aanlopen. Zowel uit de observaties als gesprekken met betrokkenen blijkt dat tijdgebrek, beperkte inkoopmogelijkheden, beperkte bereidingsmogelijkheden en zorgen over omzetverlies een uitdaging vormen.
Al stappen gezet
De resultaten laten ook zien dat er bij de kantines al stappen zijn gezet op het gebied van gezondheid en duurzaamheid, zoals de verkoop van suikervrije dranken, het beperken van voedselverspilling en het gebruik van herbruikbare verpakkingen.
Kantinecultuur speelt rol
Concrete productideeën zoals zelfgemaakte ijsjes, notenrepen of hybride vleesproducten sluiten goed aan, mits ze eenvoudig, houdbaar en betaalbaar zijn en passen binnen het bestaande inkoopproces. Daarnaast blijkt uit dit onderzoek dat de kantinecultuur een belangrijke rol speelt in het succes van aanpassingen. Gezonde en duurzame producten sluiten beter aan wanneer ze ook passen bij het gebruik van de kantine (bijvoorbeeld ‘gezellig borrelen’ of ‘aanvulling na het sporten’). Kleine, concrete stappen, zoals het aanbieden van fruit of het plaatsen van een waterkan, zijn kansrijk.


Drie adviezen
Het onderzoek leverde drie belangrijke adviezen op voor de kantines:
1. Start met het invoeren van kleine productaanpassingen.
2. Maak gezonde en duurzame keuzes aantrekkelijker.
3. Verken de invoering van de specifieke productideeën. Voeg één of meer van de productideeën met draagvlak toe aan het assortiment.
Impact & vervolg
Lottes stage levert waardevolle inzichten op voor lokaal gezondheidsbeleid en voedingstransitie. De bevindingen van dit onderzoek worden gedeeld met gemeenten, JOGG en Achterhoek in Beweging om te verkennen hoe we de sportkantines verder kunnen ondersteunen bij het zetten van stappen richting een gezonder en duurzamer voedingsaanbod.
Dank aan Lotte voor haar scherpe analyses, constructieve aanpak en bijdrage aan de toekomst van duurzame en gezonde kantines in de Achterhoek!
Hieronder is Lottes eindrapport in te zien en te downloaden: