Achterhoek in Beweging is een samenwerking van negen Achterhoekse gemeenten. Samen met partners in zorg, onderwijs, cultuur, bedrijfsleven en sport stelt dit platform de kracht van bewegen en een gezonde leefstijl (met sport als katalysator) in de Achterhoek centraal. “Er zijn dus veel parallellen met platform Achterhoek Food”, vertelt Pascal Kamperman. “Allebei zetten we in op integrale samenwerking in de regio. Bewegen, een gezonde leefstijl en gezonde voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We werken allebei vanuit onze eigen expertise en versterken elkaar. We brengen drie activiteiten in voor de AanjaagAgenda.”
Vitaal bedrijfsleven
Fit Veur Altied is een mooi voorbeeld van een project van Achterhoek in Beweging waarbij ook veel aandacht is voor gezonde voeding. Het project richt zich op een vitaal bedrijfsleven in de regio. “We hebben binnen dit project een cursus ontwikkeld voor beweeg- en sportaanjager, waarmee medewerkers in twee dagen worden opgeleid tot aanjagers voor verschillende activiteiten binnen hun bedrijf. Zo kunnen ze binnen hun eigen bedrijf met vitaliteit aan de slag. In de cursus is ook aandacht voor gezonde voeding. “Door de kennis en het netwerk van platform Achterhoek Food te benutten, kunnen we nog meer aan de slag met gezonde én duurzame voeding. Dit is met name van belang als het gaat om het aanbod in bedrijfskantines. We bespreken periodiek waar we welke concrete activiteiten kunnen inzetten. Ook helpen we om meer bedrijfskantines te werven voor de 25 Achterhoek Food Bedrijfskantines”, vertelt Pascal.
Achterhoek Food in de catering op sportevents
Als regionaal sportplatform profileert Achterhoek in Beweging zich ook landelijk. Een gevolg daarvan is dat het platform al meerdere keren gastheer mocht zijn voor een groot landelijk evenement op het gebied van sport en bewegen. Pascal: “In overleg met de landelijke opdrachtgevers regelen we dan alles met regionale leveranciers, van de techniek tot de catering. We stemmen af met platform Achterhoek Food zodat op zo’n evenement alleen food uit de regio te proeven en te beleven is, met uitleg erbij. Daar krijgen we altijd enthousiaste reacties op, gasten ervaren zo echt de Achterhoekse identiteit. Zo helpen we mee met het bouwen aan het imago van een onderscheidende foodregio. Voor onze evenementen blijven we afstemmen met platform Achterhoek Food.”
Gezonde en duurzame sportaccommodaties
Pascal vertelt: “Verder zetten we ons in voor meer groene en duurzame sportaccommodaties in de regio. Een groene en gezondere sportomgeving helpt om een gezonde leefstijl te bevorderen bij alle lagen van de Achterhoekse bevolking. De sportkantines zijn daarbij belangrijk voor duurzame en gezonde voeding. Het gaat vooral om bewustzijn creëren en dat is een traject van de lange adem.”
“We zien dat de kantinebeheerders van de grotere sportaccommodaties al mooie stappen hebben gezet. Het gaat ons niet om het vervangen of verbieden van bepaalde producten, maar om het aanvullen en verbreden van het aanbod, haalbaar en betaalbaar. Zo maken we het makkelijker om gezonde keuzes te maken. Voor kleine sportverenigingen is het best lastig om zich hiermee bezig te houden, die zijn vaak al druk genoeg met operationele zaken. Juist daarom benutten we de kennis en het netwerk van platform Achterhoek Food, om samen kleine maar belangrijke stappen te zetten. We streven ernaar dat minimaal vier sportkantines het voortouw nemen als het gaat om de belangrijke rol van de kantine bij het realiseren van een duurzame en gezonde leefomgeving. Alle kennis delen we vervolgens in ons netwerk met andere sportaccommodaties.”