Bas Diks heeft het lekkerste broodje van heel Nederland

Bas Diks van cateraar Diks Authentiek Culinair in Harreveld heeft tijdens de Horecava de veertigste editie van het NK Lekkerste Broodje gewonnen. Diks doet al sinds jaar en dag mee en pakt nu voor de tweede keer goud. Een mooie erkenning voor Achterhoeks vakmanschap!   

Bas Diks won het NK Lekkerste Broodje 2025 met zijn creatie ‘Herfst’: een Achterhoekse bol met onder andere zwijnvarkensrib, barbecuesaus van herfstfruit en paddenstoelen, notenboter, mos van brandnetel, tapenade van cantharellen en spar en herfstblaadjes gemaakt van biet, pompoen, paddenstoelen en brandnetel. Bas maakt veel gebruik van regionale ingrediënten. Zoals het broodje, deze is gemaakt van regionaal graan van de Slaege en gebakken door Bakkerij Schreuder in Eibergen.  

“De laatste keer dat ik won, was in 2011, dus het is echt geweldig dat ik dit nu na al die jaren weer mag meemaken”, reageerde een geëmotioneerde Bas Diks na de wedstrijd. “Het feit dat ik inspiratie heb gehaald uit de fietstochten in de natuur die ik maak samen met mijn dochtertje van anderhalf, maakt de winst extra mooi.” Diks won in 2011 ook goud, in de categorie Catering die destijds bestond.  

De jury was erg onder de indruk van het winnende broodje. “Het was bijna te mooi om op te eten, maar het bleek ook nog eens het lekkerste broodje te zijn. Als jury zijn we unaniem tot dat oordeel gekomen. Het broodje zelf was mooi krokant, het vlees erg mals en smaakvol, mede door de notenboter. Verder zat er ontzettend veel creativiteit in dit broodje en was de herfst volop aanwezig.”  

Aan het NK Lekkerste Broodje 2025 deden twaalf deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen acht minuten, vijf identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.