Zorginstelling Estinea en platform Achterhoek Food zijn een samenwerking gestart. Ze zetten samen in op meer duurzame, gezonde en waar het kan regionale voeding voor de verschillende locaties van Estinea.
Estinea biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking en is een van de grotere regionale instellingen. Dit is de eerste samenwerking tussen een zorginstelling en platform Achterhoek Food. “Een mooi startpunt om met nog meer zorginstellingen en hun bedrijfsrestaurant of cateringleverancier te gaan samenwerken”, zegt Jeanne Steverink van platform Achterhoek Food.
Afstudeerproject
Concreet is studente Merle Banning gestart met haar afstudeerproject bij Estinea, met begeleiding vanuit platform Achterhoek Food. Merle bundelt haalbare tips en tricks voor medewerkers, om gezondere en duurzamere keuzes te maken wanneer ze boodschappen doen voor cliënten.
Haalbare stappen
Merle start met een praktische inventarisatie van hoe de locaties hun voedselkeuzes maken, waar ze de inkoop doen en welke wensen ze hebben. Behalve tips en tricks zal ze ook kennis delen over betere keuzes en over keurmerken voor producten die duurzamer of gezonder zijn. Ook prijsverschillen neemt ze mee. Zo kunnen haalbare en betaalbare stappen worden gezet, die passen bij de medewerkers van Estinea en de gewoonten en voorkeuren van de cliënten. Het initiatief is ontstaan vanuit het Greenteam van Estinea. De resultaten worden besproken met het Greenteam en platform Achterhoek Food en vormen de basis voor vervolgactiviteiten.
Nuttig voor medewerkers
Merle is 19 jaar en woont in Beltrum. Ze volgt de mbo-opleiding (niveau 4) ‘adviseur duurzame leefomgeving’ aan Yuverta in Nijmegen. Eind januari 2025 rondt ze haar opdracht af. Merle: “Dan ligt er hoop ik een duidelijke en compacte gids die nuttig is voor de medewerkers. Niet alleen voor op het werk, maar ook voor hun privéboodschappen.”