Eerste onderwijsinstelling met certificaat MSC en ASC
De koksopleiding van het Graafschap College in Doetinchem heeft als eerste opleiding van Nederland het MSC- en ASC-certificaat behaald. Dit certificaat wordt toegekend aan leveranciers, horecabedrijven en nu dus ook onderwijsinstellingen die op een bewuste manier omgaan met vis. Als eerste ROC in Nederland integreert het Graafschap College kennis over keurmerken als MSC en ASC* structureel in het lesprogramma. Toekomstige horecaprofessionals leren zo hoe zij deze kennis praktisch kunnen toepassen bij de inkoop van vis en de presentatie aan de gast.
Het zaadje voor deze certificering werd geplant op de Duurzame Visavond, georganiseerd door platform Achterhoek Food. Tijdens die avond deelden onder andere Good Fish, DuraCert, MSC en visspecialist Vishandel Wennekes hun visie op duurzaamheid in de vissector. Thijs Rensink, docent keuken bij het Graafschap College: “Onze visleverancier Wennekes vertelde over hun keuze om de hele keten — van boot tot bord — te laten certificeren. Zij riepen horeca- en bedrijfsrestaurants op om daarin mee te gaan. Dat maakte iets los. We willen onze studenten niet alleen het goede voorbeeld geven, maar ook de kennis en bewustwording meegeven die nodig zijn om in de praktijk duurzame keuzes te maken. Daarom zijn we deze stap zelf ook gaan zetten.”
Kennis en bewustwording studenten
Thijs vervolgt: “We blijven ook werken met niet-gecertificeerde vis, omdat we een zo breed mogelijk spectrum willen aanbieden. Het valt dan des te meer op wanneer we tijdens een les werken met duurzame vis. In eerste instantie zal dat voornamelijk zalm zijn. We plaatsen dan bijvoorbeeld een bordje op het bord of een logo in het restaurant en mogen gebruikmaken van lesmateriaal van MSC en ASC. Daarnaast kunnen we van de jaarlijkse audit een lesmoment maken. Ook tijdens de Bewuste Visweek in september besteden we extra aandacht aan dit onderwerp.”



Kennis mee de horeca in
Rik Eijsink, sectordirecteur Economie & Dienstverlening op het Graafschap College: “Deze certificering laat zien dat we als Graafschap College inzetten op duurzaamheid met vakkennis. De kennis die de studenten bij ons opdoen, nemen ze later mee de horeca in, waar ze bewuste en weloverwogen keuzes kunnen maken. We zijn trots dat we als eerste onderwijsinstelling van Nederland deze certificering behaald hebben. Het is geen toeval dat dit voor het eerst in de Achterhoek gebeurt. We nemen ook al jaren deel aan Smaakacademie Achterhoek, waar we samen met verschillende onderwijsinstellingen kennis over duurzamere en regionale producten structureel onderdeel maken van de lessen en het moderne vakmanschap.”
Beschermen van oceanen
Nils Kroon, Senior Commercial Officer MSC Nederland: “De certificering van het Graafschap College door de Marine Stewardship Council (MSC) is een belangrijke mijlpaal. Als de enige school in Nederland met deze certificering, onderscheidt het Graafschap College zich door zijn toewijding aan duurzaamheid en verantwoord visbeheer. Het is bemoedigend om te zien dat het Graafschap College zijn studenten opleidt met een diepgaand begrip van de rol die zij kunnen spelen in het beschermen van onze oceanen en de natuurlijke hulpbronnen die deze bieden. Daarnaast wordt het belang van traceerbaarheid in het bieden van geloofwaardige duurzaamheidsclaims aan hen uitgelegd, wat cruciaal is in een markt waar deze claims steeds belangrijker worden. MSC en ASC zijn verheugd om het Graafschap College te ondersteunen bij hun verdere duurzaamheidsontwikkelingen, de rapportage hiervan en de ontwikkeling van hun lesmateriaal.”
Begeleiding door DucaCert
Het Graafschap College is bij de certificering begeleid door DuraCert, een organisatie die bedrijven en instellingen ondersteunt bij het verkrijgen en behouden van certificeringen op het gebied van duurzaamheid. Om gecertificeerde vis en schelpdieren te kunnen aanbieden, moet een restaurant, bedrijf of onderwijsinstelling zelf gecertificeerd zijn. Daarnaast moeten ze inkopen bij een gecertificeerde toeleverancier en binnen een gecertificeerde keten, waar de gecertificeerde vis van boot tot aan het bord traceerbaar gescheiden wordt van niet-gecertificeerde vis.
*Het MSC-keurmerk staat op wild gevangen vis en schaal- en schelpdieren van visserijen die gecertificeerd zijn volgens de MSC Standaard, een wetenschappelijk onderbouwde maatstaf voor duurzame visserij. Het ASC-keurmerk staat op verantwoord gekweekte vis en schaal- en schelpdieren.