Paviljoen de Strang: sociale verbondenheid met inzet van Achterhoek Food

Nieuwe sociale horeca aan de Oude IJssel in Ulft

In Oude IJsselstreek is in september de bouw gestart van een horecagelegenheid die mensen met een verstandelijke beperking zinvolle dagbesteding en integratie in de samenleving biedt. De menukaart wordt samengesteld met onder andere regionale producten uit het stroomgebied van de Oude IJssel en Aa-strang. De nieuwbouw en aanpak is ondersteund vanuit platform Achterhoek Food, met subsidie van LEADER Achterhoek.

Toeristische locatie
Het paviljoen komt op een mooie toeristische plek: aan een wandel- en fietsgebied dat het Duitse Anholt via het gebied Engbergen verbindt met Ulft, met aanknopingspunten naar Silvolde en Terborg. Zo ontdekken ook toeristen welke lekkere producten er in de Achterhoek worden geteeld en gemaakt en dat we toonaangevend zijn op het gebied van social gastronomy. Initiatiefneemster Jolanda Hettinga kan niet wachten tot het paviljoen klaar is. “We hebben veel vertraging gehad, maar nu is de bouw in volle gang. Het prefabgebouw staat er en we zijn met veel vrijwilligers en ondernemers bezig met de elektra en het timmer- en schilderwerk. We hopen in het eerste kwartaal van 2026 open te gaan!”

Inclusieve samenleving
Paviljoen de Strang heeft werkplekken voor twaalf cliënten. De cliënten zullen taken uitvoeren zoals bakken, bedienen en schoonmaken, afgestemd op hun capaciteiten en ontwikkeling. Begeleiding wordt verzorgd door betaalde werknemers, stagiaires en vrijwilligers. Het project bevordert een inclusieve samenleving, creëert begrip en kansen voor mensen met een verstandelijke beperking en is een grote toeristische aanwinst.