Kennis over duurzamere en lokale herkomst vormt nog geen structureel onderdeel van het vakonderwijs. In de Achterhoek wachten we niet af: bij de koksopleiding van Graafschap College is Achterhoek Food inmiddels een vast onderdeel van het vakonderwijs. Deze aanpak is vanuit Smaakacademie Achterhoek versterkt met de inzet van zeven e-learnings, gemaakt met de landelijke onderwijsexpert SVH. De e-learnings zijn in eerste instantie ontwikkeld voor mbo-studenten die bijvoorbeeld een horeca- of bakkersopleiding volgen. Maar ze zijn ook heel geschikt voor andere opleidingen en geïnteresseerden.
Samen met de praktijk
De e-learnings zijn ontwikkeld in samenwerking met lokale ondernemers die een zogenaamde leefbaarheidssubsidie (LEADER Achterhoek) hebben aangevraagd. Zij vertellen in magazines en filmlessen hun inspirerende verhaal over duurzaam ondernemen, korte ketens en gezonder voedsel in de Achterhoek. De ondernemers dragen zo bij aan het versterken van het vakmanschap in de regio. Met inzet van SVH en de e-learnings is de kennis structureel beschikbaar, zelfs landelijk, en kan de regio zich profileren met zijn vakkennis en inspirerende ondernemers.
Het gaat om de volgende e-learnings:
– Graan (in samenwerking met Achterhoek Toerisme en Slow Food Achterhoek)
– Zuivel (in samenwerking met Suzie’s Farm)
– Groente (in samenwerking met Klein Broekhuizen)
– Chefkok met eigen moestuin (in samenwerking met Buitenplaats Park Ruimzicht)
– Vlees (in samenwerking met Ambachtelijk Vleesbedrijf De Hoeve)
– Kaas (in samenwerking met Kaasmakerij Köning)
– Wild/hert (in samenwerking met HertenHoeve De Lavei)
Hoe krijg je toegang?
De e-learnings staan op de speciale Achterhoek Food-pagina in de online omgeving van SVH. Wil je er gebruik van maken? Meld je aan via de site van Smaakacademie Achterhoek. Er wordt dan een account voor je aangemaakt, waarna je gratis toegang krijgt tot de zeven e-learnings (het verwerken van de aanvragen duurt maximaal twee werkdagen).

