Begin december kwam er een nieuw advies uit van de Gezondheidsraad: Nederlanders zouden minder vlees en meer peulvruchten en noten moeten eten. Vooral voor de preventie van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker en ook om de milieu-impact te verkleinen.
Om de Achterhoeker te helpen met recepten, is vanuit Smaakacademie Achterhoek het Achterhoekse Bonenboek ontwikkeld. Hierin zijn smakelijke recepten uit diverse wereldkeukens gebundeld, zodat iedereen er iets mee kan. De recepten zijn bedacht door Achterhoekse chef-koks, in samenwerking met de koksopleiding van het Graafschap College. Genoeg inspiratie om thuis, in kooklessen en in kantines mee aan de slag te gaan!
Gezonde eiwitbron én teelt in de Achterhoek
Droogbonen werden van oudsher al geteeld in de regio, maar zijn wat uit beeld verdwenen. Met steun van Achterhoek Food en subsidie van LEADER Achterhoek hebben lokale telers geïnvesteerd in geavanceerde machines, waardoor grootschaligere droogbonenteelt nu mogelijk is. Dit heeft geleid tot een rijke verscheidenheid aan bonen, in allerlei soorten en maten. Met dit receptenboek zetten wij onze eigen Achterhoekse droogbonen in de schijnwerpers en laten we zien hoe je ze op een smakelijke manier verwerkt in gerechten die de Achterhoeker aanspreken.
Het Achterhoeks Bonenboek is hier gratis te downloaden.

