Smaakacademie Achterhoek publiceert Achterhoeks Bonenboek

De Achterhoekse bijdrage aan meer plantaardige voeding, van grond tot mond.

Smaakacademie Achterhoek heeft een prachtige bijdrage geleverd aan de bevordering van meer plantaardige voeding met de lancering van hun nieuwste publicatie: het Achterhoeks Bonenboek.

Wereldwijd speelt de uitdaging om minder dierlijke producten te eten en meer plantaardige voeding. Eiwit vormt een belangrijk onderdeel van gezonde voeding, maar dit hoeft niet perse afkomstig te zijn van dierlijke producten, het kan ook via planten. Met name bonen en peulvruchten zijn hier heel geschikt voor.

Droogbonen werden van oudsher al geteeld in de regio, maar zijn wat uit beeld verdwenen. Dankzij steun van LEADER Achterhoek hebben lokale telers geïnvesteerd in geavanceerde machines, waardoor grootschaligere droogbonenteelt nu mogelijk is. Dit heeft geleid tot een rijke verscheidenheid aan bonen, in allerlei soorten en maten. Zo ontstond ook de vraag, hoe kunnen we deze bonen op een smakelijke manier in gerechten verwerken die ook nog de Achterhoeker aanspreekt?

Smaakacademie Achterhoek is met deze uitdaging aan de slag gegaan en organiseerde een food-hackaton. Een boeiende samenwerking tussen bonentelers, chef-koks en onderwijsinstellingen. De Achterhoekse chef-koks bedachten smakelijke recepten met bonen voor restaurants, bedrijfskantines en thuiskoks. Deze recepten zijn vervolgens door studenten van de Gespecialiseerde Koksopleiding van het Graafschap College getest en bijgesteld. Het resultaat mag er zijn: een smaakvolle publicatie vol met de meest verrassende bonenrecepten.

Met dit receptenboek zetten wij onze eigen Achterhoekse droogbonen in de schijnwerpers en laten zien hoe wij ze op een smakelijke manier in gerechten kunnen verwerken die de Achterhoeker aanspreekt.

Peulvruchten spelen een essentiële rol in de transitie naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem, en ze zijn een integraal onderdeel van vele keukens over de hele wereld. De Verenigde Naties hebben 10 februari uitgeroepen tot Wereld Peulvruchten, met dit jaar het thema “Peulvruchten voedzaam voor mens en bodem” is. Dit benadrukt het belang van regelmatige consumptie van peulvruchten voor zowel onze bodem als onze gezondheid. Het Achterhoeks Bonenboek is daarom ook een prachtig initiatief rondom de eiwittransitie.

Download het Achterhoeks Bonenboek en ontdek de veelzijdigheid en heerlijke smaken van deze lokale schatten! Meer informatie over bonen en bonenteelt is te vinden op de kennisbank van de Smaakacademie Achterhoek.