Met het Achterhoek Food Manifest bevestigt het Almende College de samenwerking met platform Achterhoek Food. Een belangrijk onderdeel van platform Achterhoek Food is het versterken van vaardigheden en (vak)kennis over de hele voedselketen via onderwijs. Het biedt inspiratie voor vernieuwing van veel bestaande lessen en projecten maar ook het aanbod in schoolkantines.
Bewust van de omgeving
Het Almende College zet zich actief in voor kennisoverdracht over gezonder, duurzamer en regionaal voedsel in bestaande lessen. Zo werken leerlingen in de eigen moestuin en maken ze met de geoogste ingrediënten gezonde lunchgerechten. Achterhoek Food-onderwijscoördinator en docent Jon Broer: “Wij vinden het heel belangrijk dat leerlingen zich bewust zijn van hun omgeving. Daar beginnen we al in de onderbouw mee, door leerlingen te betrekken bij onze eigen moestuin. Die staat vol met sla, groenten, kruiden en eetbare bloemen. Deze ingrediënten verwerken we vervolgens in gezonde gerechten die we in onze schoolkantine aanbieden. Het is de bedoeling dat als leerlingen van school gaan, ze zelf een bewuste keuze kunnen maken op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaamheid.”
Versterken van het onderwijsnetwerk
Almende College zet zich in om dit onderwijsnetwerk verder te versterken en kennis te delen en te benutten voor de eigen organisatie. Hiervoor heeft de school een bestuurlijk aanspreekpunt, een Achterhoek Food-onderwijscoördinator en een Achterhoek Food-cateringcoördinator voor de schoolkantine aangewezen.
– Het bestuurlijk aanspreekpunt stemt één keer per jaar de ontwikkelingen binnen en buiten de eigen onderwijsinstelling af met platform Achterhoek Food. Hierbij wordt ook een link gelegd met het duurzaamheidsbeleid en SDG’s.
– De Achterhoek Food-onderwijscoördinator fungeert als aanspreekpunt en netwerker voor collega’s. Ook neemt deze coördinator een aantal keer per jaar deel aan inspiratiebijeenkomsten met alle Achterhoek Food-onderwijscoördinatoren. Met als inzet om zoveel mogelijk bestaande lessen en projecten, bij verschillende opleidingen en vakken, te benutten voor nieuwe vaardigheden en kennis over voedselketens en de keuzes die daarin te maken zijn.
– De Achterhoek Food-cateringcoördinator zet zich in om de kantine en andere cateringactiviteiten duurzamer, gezonder en waar het kan regionaler te maken. Belangrijk is dat dit haalbare en betaalbare stappen zijn. Hierbij wordt kennis benut uit en ervaringen gedeeld in het netwerk van platform Achterhoek Food met alle deelnemende bedrijfs-, school- en sportkantines.
