Hogeschool Saxion stelt in de samenwerking met platform Achterhoek Food de volgende prioriteiten voor de gezamenlijke AanjaagAgenda:
1. Versterken van vaardigheden en vakkennis
Een belangrijk uitgangspunt van het onderwijsnetwerk van platform Achterhoek Food, Smaakacademie Achterhoek, is het versterken van vaardigheden en vakkennis over de hele voedselketen. Dat gebeurt via onderwijs, educatie en een Leven Lang Ontwikkelen van Hogeschool Saxion.
Via het netwerk van Smaakacademie Achterhoek stemmen we af met andere onderwijsinstellingen en verbinden we onze expertise aan innovatieve ontwikkelingen in de praktijk. Dit biedt waardevolle input voor de vernieuwing van lessen, projecten en onderzoek binnen Hogeschool Saxion. Het doel is om bestaande onderwijsactiviteiten – zoals modules, projecten, het Smart Solutions Semester en afstudeeropdrachten – optimaal te verbinden met actuele thema’s rondom voedselketens, duurzaamheid en regionale innovatie.
Bastienne Bernasco van Hogeschool Saxion: “Mooie uitkomsten van deze samenwerking zijn bijvoorbeeld de projecten in het Smart Solutions Semester. Een ander mooi resultaat van de samenwerking was een artikel dat ik schreef over design en impact van de Learning Community Achterhoek Food. Saxion en andere onderwijspartners organiseren hier kennis, innovatie en betrokkenheid van talloze stakeholders rondom een duurzaam voedselsysteem. Saxion blijft zich inzetten om het onderwijsnetwerk van platform Achterhoek Food te versterken, kennis te delen en deze samenwerking te benutten voor de eigen opleidingen en leeromgevingen. Voor onze stagiairs en afstudeerders biedt de samenwerking tal van mogelijkheden om in de ‘proeftuin Achterhoek’ aan de slag te gaan.”
2. Samenwerken in het onderwijs
Hogeschool Saxion wijst een bestuurlijk aanspreekpunt aan. Met dit aanspreekpunt houdt platform Achterhoek Food minimaal één keer per jaar afstemming over de ontwikkeling binnen en buiten de eigen onderwijsinstelling.
Ook is er een Achterhoek Food-onderwijscoördinator aangewezen. Deze neemt een aantal keer per jaar deel aan inspiratiebijeenkomsten met alle Achterhoek Food-onderwijscoördinatoren van andere onderwijsinstellingen. De coördinator is binnen Hogeschool Saxion ook een actief verbinder tussen opleidingen, docenten en projecten.

