Achterhoek zet in op Gezonde jeugd, Gezonde toekomst

Overgewicht bij de Achterhoekers en het bevorderen van een gezondere leefstijl is een hardnekkig vraagstuk. In de Achterhoek is besloten om hier volop in samen te gaan werken. Acht gemeenten vormen inmiddels een z.g. JOGG-regio. JOGG staat voor: Gezonde Jeugd, Gezonde toekomst en is een landelijk lopend programma. De regionale samenwerking wordt opgepakt door twee regionale organisaties, namelijk de GGD Noord- en Oost Gelderland (NOG) en Achterhoek in Beweging. Deze wordt versterkt door de samenwerking met platform Achterhoek Food. Waardoor sport, gezondheid, duurzamere voeding en omgeving samenkomen. 

Om dit te vieren, werd op 7 april een ontbijt georganiseerd voor alle betrokken wethouders en beleidsmedewerkers, de JOGG-organisatie, Achterhoek in Beweging, GGD NOG en platform Achterhoek Food. Tijdens het ontbijt hoorden aanwezigen meer over de JOGG-aanpak en stelden de twee JOGG-regiocoördinatoren zich voor: Larisa Brinkhoff van Achterhoek in Beweging en Lieke Papen van de GGD NOG.  

Het ontbijt legde meteen de bodem voor een stevige samenwerking om van de Achterhoek de meest gezonde en vitale regio van Europa te maken. 

Gezond én duurzaam ontbijt 
De wethouders werden getrakteerd op een lekker en gezond ontbijt, gemaakt met duurzamere ingrediënten door zoveel mogelijk vakmensen uit de eigen regio. Platform Achterhoek Food heeft dit ontbijt samengesteld in samenwerking met Kevin Wiggers van restaurant-cateraar ‘t Raadhuys. Daarbij is gebruikgemaakt van het al bestaande foodnetwerk rond de Achterhoek Food Bedrijfsrestaurants waarin o.a. de Achterhoekse volkoren Bol is ontwikkeld voor het WerkCafé van gemeente Doetinchem. Deze was ook te proeven bij dit ontbijt en dus ook in Aalten en omgeving beschikbaar. Tijdens het ontbijt gaf Maurits Steverink een korte toelichting op de gemaakte keuzes en de samenwerking tussen de diverse partijen.
 
Het ontbijt bestond uit: 

  • Achterhoekse bol van bakkerij Kaspers uit Doetinchem
  • Rosbief van Keurslager Gleis uit Aalten
  • Kipfilet (Beter Leven Keurmerk)  
  • Gekookte eieren (Beter Leven Keurmerk)  
  • Boerderijkaas 30+ jong belegen van kaasboerderij Weenink uit Lievelde
  • Boerderijkaas 40+ belegen van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde
  • Radijs (French breakfast) & bladmosterd van Lintelo12
  • Magere kwark (biologisch)
  • Huisgemaakte granola met pompoenpitten van Landwinkel Smits uit de Heurne
  • Honing (biologisch) 
  • Halfvolle melk van Suzie’s Farm uit Aalten
  • Handfruit van Apple4you uit Winterswijk (biologisch)