Congres ‘Aan Tafel met Achterhoek Food’

Deze doeners werken samen met platform Achterhoek Food

Op het congres ‘Aan Tafel met Achterhoek Food’ op 8 oktober maken alle partners kennis met de vele bijzondere initiatieven van het netwerk van platform Achterhoek Food. Een aantal ‘doeners’ zijn fysiek aanwezig om kennis mee te maken. Zij vertellen hun inspirerende verhaal en gaan in op de vraag wat alle  partners  kunnen benutten en/of leren van hun initiatief. Lees hieronder meer over deze doeners. Een aantal van hen heb je al eerder voorbij zien komen op onze website en/of socials, maar hieronder zetten we ze nog eens overzichtelijk op een rij. Overigens is dit slechts een kleine selectie van de vele doeners in de Achterhoek die samen het verschil maken!

Onderwijs en Jeugd
– Op het Almende College hebben ze een eigen schooltuin voor de leerlingen, in samenwerking met Landwinkel Luemes. De onderwijsinstelling is een voorloper als het gaat om een groene en vitale schoolomgeving.
– De koksopleiding van het Graafschap College is als eerste ROC in Nederland MSC- en ASC-gecertificeerd. Als partner van Smaakacademie Achterhoek heeft het Graafschap College bovendien bijgedragen aan de ontwikkeling van zeven e-learnings over Achterhoek Food, in samenwerking met Stichting Vakbekwaamheid Hospitality (SVH) en steun van ondernemers met een foodproject in LEADER Achterhoek.
– De Jorisschool in Lichtenvoorde heeft de schoolomgeving heringericht en een eigen schooltuin aangelegd. Behalve smakelijke groente oogst dit ook veel waardering van leerlingen, leerkrachten, ouders én de omgeving.
– De regionale coördinatoren van JOGG versterken, in samenwerking met Achterhoek in Beweging en de GGD, de activiteiten om beweging, voeding en duurzaamheid te integreren in de geplande activiteiten van de deelnemende JOGG-gemeenten.

Sociale Verbondenheid
Paviljoen de Strang is een horecagelegenheid die mensen met een verstandelijke beperking zinvolle dagbesteding en integratie in de samenleving biedt. Op de menukaart staan veel regionale producten uit het stroomgebied van de Oude IJssel en de Aa-strang.
– Samen met deelnemers van Stichting Zorgboerderij Slangenburg telen de tuinders van sociale voedseltuin Groente Buur op een natuurinclusieve manier een grote verscheidenheid aan groenten, fruit en kruiden. Voor elk betaald abonnement wordt ook een abonnement afgesloten voor gezinnen voor wie vers voedsel geen vanzelfsprekendheid is. 
– De missie van De Stadsboerin is om meer verbinding met natuur, de herkomst van eten en tussen mensen tot stand te brengen. Het is de ‘groene sociale huiskamer van Doetinchem’. De Stadsboerin was in 2024 winnaar van de Europese ARIA-award.

Toerisme en Ondernemers
– Achterhoek Toerisme zet zich op diverse manieren in om de Achterhoek als food-bestemming op de kaart te zetten. Onder andere via de gezamenlijke graancampagne met platform Achterhoek Food, de campagne Smaakmakers van de Achterhoek en de campagne Wild eten in de Achterhoek.
– Door samen te werken in platform Achterhoek Food zorgt Slow Food Achterhoek ervoor dat niet alleen losse initiatieven zichtbaar worden, maar dat er een krachtige regionale beweging ontstaat waarin goed, puur en eerlijk voedsel de norm wordt. Slow Food Achterhoek deelt ook (vak)kennis en praktische consumenteninformatie via de website SmakelijkAchterhoek.nl
– Bij Kaasmakerij Köning is aandacht voor vakmanschap én educatie. De kaasmakerij werkte ook mee aan de e-learning over kaas die is ontwikkeld in samenwerking met Smaakacademie Achterhoek en SVH.
– Op HertenHoeve de Lavei verwaarden ze vlees van het Achterhoekse natuurinclusieve edelhert, met aandacht voor duurzaamheid en het behoud van het Achterhoekse landschap. De hertenhoeve werkte ook mee aan de e-learning over wild/hert die is ontwikkeld in samenwerking met Smaakacademie Achterhoek en SVH.

Achterhoek Food Bedrijfskantines
– Het WerkCafé van de gemeente Doetinchem was de eerste bedrijfskantine die een aanbesteding is aangegaan met platform Achterhoek Food. De gemeente zet zich in om het voedselaanbod stap voor stap duurzamer, gezonder en lokaler te maken. Hieruit is een nieuw product ontstaan: de Achterhoekse Bol.
– Ook het bedrijfsrestaurant van de gemeente Lochem kiest voor Achterhoek Food. Cateraar Romeijnders Catering & Events werkt heel gericht samen met lokale producenten. Ze kopen zoveel mogelijk rechtstreeks bij deze leveranciers in.
– Jansen Foodservice was betrokken bij de eerste pilot met platform Achterhoek Food bij het WerkCafé van de gemeente Doetinchem en zorgt voor de distributie van de Achterhoekse Bol. Samen hebben we een werkwijze opgezet met een rapportage en periodiek overleg over volgende haalbare en betaalbare stappen voor gezondere, duurzamere en waar het kan lokale inkoop.

Projectenboek LEADER Achterhoek
Een aantal van bovengenoemde initiatieven, plus nog heel veel andere inspirerende projecten, worden vermeld in het projectenboek van LEADER Achterhoek. Dat kun je hier inzien.

Het vervolg
Na het congres zijn alle gangmakers geïnspireerd om (verder) aan de slag te gaan. Met de ondertekening van alle Achterhoek Food Manifesten door voorzitter Jan Markink presenteren we onze eerste gezamenlijke AanjaagAgenda. Met de nieuwe AanjaagAgenda in de hand gaan we elkaar inspireren, van elkaar leren en laten we ook buiten de Achterhoek zien hoe we het hier samen fixen, in dé proeftuin van Nederland. Platform Achterhoek Food zet de komende tijd alle inbreng om naar een activiteitenplan voor 2026.