Vrijdagochtend 15 november kregen inwoners uit Winterswijk en omgeving ruim vijftig appelbomen uitgedeeld van het ras Dominee Douwes Appel. Dit appelras is ooit gekweekt door dominee H.J. André Douwes en was bijna verdwenen. Platform Achterhoek Food zet zich samen met de Achterhoekse gemeenten, Hennie Rossel, Landschapsbeheer Gelderland en Slow Food Achterhoek in voor behoud van dit soort oude Achterhoekse fruitrassen.
De vrijwillige Hoogstambrigade onder begeleiding van Willy Stemerdink deelde vrijdagochtend de jonge appelbomen uit aan inwoners die zich hier vooraf voor hadden aangemeld. De ontvangers kregen daarbij ook uitleg over de aanplant en snoei. Deze bomen zijn met steun van Stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) al twee jaar geleden opgekweekt.
Boek over oude rassen
De Dominee Douwes Appel is een van de vijftien Achterhoekse fruitrassen die worden beschreven in het boek Rossel Collectieboomgaarden van Hennie Rossel. Het boek vertelt iets over de karakteristieken van elk ras, met verschillende recepten en uitleg over snoei en aanplant. Zo kunnen particulieren, maar ook chefs, scholen, bedrijven en verenigingen, er eenvoudig zelf mee aan de slag. De vijftien rassen zijn overigens maar een deel van de hele collectie van Hennie Rossel, die in totaal bestaat uit ruim 350 appel- en perenrassen.
Gezond eten dichtbij
Winterswijk is de eerste gemeente die appelbomen aan inwoners uitdeelt. Ook met andere gemeenten worden acties voorbereid om de opkweek en verspreiding van de vijftien oude fruitrassen op te pakken. “Dit is goed voor de natuur en het landschap in de Achterhoek. De actie draagt bij aan het behoud van cultureel erfgoed en biodiversiteit. Bovendien profiteren inwoners van gezond eten dichtbij. En door de grotere aantallen kunnen ook horeca, bakkers, stokers en bonbonmakers aanhaken”, vertelt Maurits Steverink van platform Achterhoek Food. Dit draagt bij aan een onderscheidende foodregio.
Wegens succes herhaald: uitdeeldag appelboompjes Dominee Douwes Appel
Nóg meer gezond eten dichtbij en nóg meer kansen voor het behoud van bijzondere Achterhoekse rassen en de biodiversiteit in onze regio! Vanwege de grote belangstelling hebben we na bovenstaande uitdeeldag in januari een tweede uitdeeldag gehouden, wederom in samenwerking met de vrijwillige Hoogstambrigade van Winterswijk. De gemeente Winterswijk is nu nog eens twintig appelboompjes rijker.