Onlangs heeft stagiair Jet Immink-Megens van Aeres Hogeschool een project afgerond in opdracht van platform Achterhoek Food. In samenwerking met leerwerkcentrum WerkRaat ontwikkelde ze een ‘hybride vlamtosti’. De tosti is gemaakt van oud brood en een deel van het gehakt is vervangen door bonen.
Jets opdracht was om een creatief proces binnen de foodsector te begeleiden. Hiervoor introduceerde platform Achterhoek Food haar in hun actieve foodnetwerk. Bij WerkRaat waren ze bezig om samen met jongeren lunches te bereiden voor bedrijven. Samen met Achterhoek Food was er al gebrainstormd om onverkocht brood te upgraden tot een tosti en deze in te vriezen. Brood is namelijk een van de meest verspilde producten: we verspillen in Nederland jaarlijks maar liefst ruim 200 miljoen kilo. Ongeveer de helft daarvan gaat in de keten verloren, de andere helft bij consumenten thuis.
Haalbaar en betaalbaar
Na een gedegen voorbereiding koos Jet voor het maken van een hybride tosti. Ze vertelt: “Daar had ik meerdere redenen voor. Een tosti is een goede combinatie met een kop soep, biedt veel mogelijkheden en is niet ingewikkeld. Kortom, haalbaar en betaalbaar. We hebben uiteindelijk voor een vlamtosti gekozen, omdat deze bekend en populair is bij de jongeren van WerkRaat.”


Smaak ten goede
Op de tosti zit naast kaas, een pittig vlammengsel dat onder andere bestaat uit gehakt. Voor de hybride tosti heeft Jet de helft van het gehakt vervangen door bonen. Al eerder deed Jet in opdracht van Smaakacademie Achterhoek onderzoek naar de Achterhoekse droogboon. “Bonen zijn heel gezond, en hebben ook een lage milieu-impact vergeleken met dierlijke eiwitbronnen. De toevoeging van bonenpuree aan het vlammengsel kwam de smaak van de tosti ten goede. De jongeren reageerden eerst wat argwanend op de bonen en waren verrast dat het zo lekker was.”
Doorontwikkeling
Jet geeft verschillende adviezen voor het vervolg van dit project. Zo kan de tosti nog doorontwikkeld en geoptimaliseerd worden door deze nog duurzamer te maken. Hierbij valt te denken aan het gebruik van ingrediënten met een keurmerk of gehakt van een melkkoe.
Over Jet
Jet Immink-Megens is praktijkdocent op het Zone College VMBO Doetinchem en studeert aan Aeres Hogeschool Wageningen. Tijdens haar studie Docent & Kennismanager Sector Groen heeft ze gekozen voor de specialisatie Voeding & Communicatie.
