Tips voor Estinea om bewuster in te kopen

Studente Merle Banning heeft haar afstudeerproject voor platform Achterhoek Food bij zorginstelling Estinea afgerond. Op basis van een inventarisatie bij twee Estinea-locaties over hun voedselkeuzes en hoe ze de inkoop doen, heeft Merle een aantal concrete tips en tricks opgesteld. Dat maakt het voor Estinea gemakkelijker om duurzame, gezonde en waar het kan regionale voedselkeuzes te maken.

Tips om bewust inkopen te doen
– Voor spaghettisaus kun je het beste tomatenblokjes uit blik gebruiken en naar wens extra groente en gedroogde of verse kruiden toevoegen. Zelfs met de biologische variant van de tomatenblokjes is dit vele maler goedkoper dan een zakje kruidenmix dat je met water aanmaakt. Bovendien bevatten deze kruidenmixzakjes veel meer zout.
– Wist je dat huismerk volkoren macaroni even duur is als niet-volkoren spaghetti? Een makkelijke winst om meer vezels binnen te krijgen voor jou en je cliënten.
– Een duurzamere variant met een keurmerk hoeft niet altijd duurder te zijn. Huismerkproducten met keurmerk zijn qua prijs bijna gelijk aan een A-merk zonder keurmerk. Biologische houdbare melk van het huismerk is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan normale houdbare melk van een A-merk.
– In de supermarkt heeft bijna alle vis een MSC- of ASC-keurmerk. Je kunt ook nog kiezen voor biologische zalm, die heeft een vergelijkbare prijs als de niet-biologische variant. Twijfel je? Dan je kunt altijd de VISwijzer raadplegen.
– Kies zoveel mogelijk voor volkoren producten, die bevatten meer vezels. Bij brood mag er alleen ‘volkoren’ op de verpakking staan als het gemaakt is van 100% volkorenmeel. Voor andere producten is het wijsheid om de ingrediëntenlijst te bekijken.
– Eet met het seizoen, vaak is dit goedkoper en ook nog eens duurzamer.  Download hiervoor bijvoorbeeld de groente- en fruitkalender van het Voedingscentrum.

Algemene tips
– Als je de voorraadkast goed bijhoudt en een boodschappenlijst maakt, ben je in de supermarkt (maar ook online) minder geneigd om impulsaankopen te doen.
– Maak een maandmenu voor meer inzicht in wat er maandelijks gemiddeld wordt uitgegeven. Je hoeft dan ook niet elke week een planning te maken.
– Maaltijden inplannen zorgt voor minder voedselverspilling. Weggooien is bovendien zonde van het geld.
– Maak één persoon verantwoordelijk voor de menuplanning, voorraad en inkoop van de boodschappen.
– Zet kleine stapjes, zodat je iedereen meeneemt en laat wennen aan veranderingen.

Goed startpunt voor andere zorginstellingen
Estinea was erg enthousiast over de resultaten van Merles onderzoek, zeker over de vergelijkingen tussen producten met betrekking tot kosten en duurzaamheidskeurmerken. Elke zorglocatie van Estinea krijgt een duurzaamheidscoördinator en daar zullen de tips mee gedeeld worden. Ook voor andere zorginstellingen (en hun cateringrestaurants) die met duurzaam, gezond en waar het kan regionaal voedsel aan de gang willen, vormen de tips een mooi startpunt.