Aanpak Achterhoek Food gepresenteerd op conferentie in Zweden

Hoe werk je van onderop en integraal aan duurzamere en gezondere voeding in een regio? Dat onderzoeken we onder andere in Smaakacademie Achterhoek, de learning community van platform Achterhoek Food. Een learning community is een groep waarin docenten, studenten en ondernemers samen werken, leren en innoveren. In Smaakacademie Achterhoek hebben we veel praktijkervaring opgedaan en hebben we een werkwijze ontwikkeld om het onderwijs duurzaam te betrekken. Deze aanpak is in juni gepresenteerd op de internationale ICCAS-conferentie in Kristianstad, Zweden. Het thema van deze conferentie: ‘How can healthy and sustainable food choices be facilitated in a changing society’?

Onderzoek naar learning communities
De presentatie werd verzorgd door Bastienne Bernasco. Zij is hoofddocent en onderzoeker aan Saxion Hogeschool én een van de Achterhoek Food Coördinatoren van Smaakacademie Achterhoek. Zij is momenteel bezig met een PD(Professional Doctorate)-traject. In dit traject ontwikkelt ze communities samen met de participanten, zodat die communities opbrengsten opleveren voor individuele deelnemers, organisaties en de samenleving.

Ervaringen van Smaakacademie Achterhoek
In de afgelopen jaren zijn veel verschillende onderwijsinstellingen gebundeld in Smaakacademie Achterhoek, elk met een Achterhoek Food Coördinator. Zo benutten we de kracht en het enthousiasme van individuele docenten en hun bestaande lessen. We verbinden hun leerlingen en studenten aan ondernemers en hun voedselketenvraagstukken, waarbij de leerlingen of studenten de keten induiken en aan de slag gaan met Achterhoek food. Zo werken we samen aan het gezamenlijke doel: de meest gezonde en vitale regio van de EU worden. De werkwijze van Smaakacademie Achterhoek hebben we verbreed in platform Achterhoek Food, met meer partners en de aanjagers Achterhoek Food.

Enthousiaste reacties
Bastienne vertelde in haar presentatie over de missie, organisatie en impact van Smaakacademie Achterhoek. Er kwamen veel enthousiaste reacties uit de zaal, waarin toehoorders zaten uit onder andere Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Dit bewijst maar weer dat we in de Achterhoek op de goede weg zijn!