Tweede Kamerleden proeven innovatief Achterhoek Food


Het Achterhoekse Lentefestival is een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door de Achterhoek ambassadeurs. Dit jaar gebeurt dat onder de noemer Lentefestival presenteert: Regiolab. Tijdens dit evenement gaat de regio volop in gesprek met Kamerleden en bewindslieden, deelt informatie over de regio en stelt werkbezoeken voor over specifieke thema’s. Dit alles onder het genot van bijzondere hapjes en drankjes van expert en vakman Bas Diks en met ingrediënten van innovatieve ondernemers uit het netwerk van platform Achterhoek Food.

Achterhoek onderscheidende foodregio
De Achterhoek is hard op weg om dé foodregio van Nederland te worden. Gemeenten, scholen, de GGD, toerisme, zorginstellingen en andere organisaties bundelen hun krachten met innovatieve foodondernemers in platform Achterhoek Food. Samen zetten zij zich in voor gezondere en duurzame voeding, bij voorkeur uit eigen regio. Dit alles past binnen de bredere ambitie om de meest gezonde en vitale regio van Nederland én Europa te worden.


Regiolab met Achterhoekse ingrediënten
De hapjes en drankjes die tijdens Het Lentefestival presenteert: Regiolab geserveerd worden, zijn afkomstig van innovatieve ondernemers die bijdragen aan de eiwittransitie (bijvoorbeeld met de teelt van verschillende peulvruchten, pompoenpitten en diverse bak- en brouwwaardige graanrassen). Natuurlijk is in het menu gebruikgemaakt van groente van het seizoen, wild en honing uit de natuur, cider van eigen boomgaarden en zuivel van natuurinclusieve melkveehouders. De kip komt van de landelijk bekende KemperKip. Dit bedrijf bouwt aan een vernieuwd landschapspark met een aantal kleinschalige, moderne stallen en een experience-centrum voor bezoekers. Zo kunnen zij kennismaken met de productie van biologisch pluimveevlees met 3 sterren van het Beter Leven keurmerk.

Het menu (zie hieronder) illustreert de combinatie van modern hedendaags ondernemerschap, de samenwerking in regionale foodketens en het aloude vakmanschap dat aanwezig is in de regio. Het menu is ontstaan uit een mooie samenwerking met De LIVE Formule en Diks Authentiek Culinair.


Meer weten over de gebruikte ingrediënten?
– Met Achterhoek Toerisme is een gezamenlijke graancampagne gestart met in beeld de beschikbaarheid van prijswinnende graanproducten en de bijdrage van graanteelt aan een natuurinclusieve landbouw. Zie ook: smaakmakersvandeachterhoek.nl.
– De bijdrage aan de eiwittransitie is vormgegeven in een receptenboek voor peulvruchten, gemaakt met chef-koks en leerling-koks van het Graafschap College.
– Op achterhoekfood.nl vind je meer informatie over de ambities als foodregio en de verschillende projecten die o.a. met steun van LEADER Achterhoek zijn ingezet de afgelopen jaren. Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.