Dagelijks gezond ontbijt voor alle kinderen van Doetinchemse school Noorderlicht

Alle 195 kinderen van basisschool IKC Noorderlicht in Doetinchem krijgen dit schooljaar een gezond ontbijt op school. De schoolleiding ziet dat steeds meer kinderen op school komen zonder ontbijt. Stadsboerin Doetinchem is door Platform Achterhoek Food betrokken bij de school en levert nu iedere schooldag een gezond en regionaal ontbijt.

Scholen kunnen bij de landelijke overheid geld aanvragen om te voorkomen dat leerlingen met een lege maag op school zitten. Scholen, waarbij meer dan 30 procent van de kinderen uit gezinnen in armoede komen, komen in aanmerking voor een dagelijkse lunch of ontbijt. Noorderlicht is een van 1300 scholen die zich hebben aangemeld.

Ellen Willems, beter bekend als de Stadboerin Doetinchem, Platform Achterhoek Food en directeur Antoine Rossewij van Noorderlicht hebben zich over de uitdaging gebogen.

Met Stadsboerin Doetinchem is de samenwerking gezocht met regionale producenten als bakkerij Kaspers voor Achterhoeks brood, De Slaege voor meel, pluimveebedrijf Tomesen voor eieren en Fruitbedrijf Horstink voor fruit. Voor de zomervakantie is proefgedraaid en met ingang van dit schooljaar wordt dagelijks ontbijt en fruit aan school geleverd.

,,Een belangrijke ontwikkeling’’, zegt directeur Antoine Rossewij. ,,We zien steeds vaker dat kinderen op school komen zonder ontbijt.” Het verstrekken van ontbijt is geen gemakkelijk opgave. Het moet passen in het budget, vergt veel logistiek en moet voedselveilig zijn. En het belangrijkste, de kinderen moeten het ook lekker vinden. De Stadboerin heeft het voor elkaar gekregen met hulp van de lokale leveranciers. ,,Met trots kunnen we zeggen dat we nu een solide aanpak hebben ontwikkeld en we blijven deze door ontwikkelen. We hebben net een enquete op school gehouden zodat we goed gaan leren wat de kinderen graag eten. We kunnen dat blijven aanpassen waarbij we gezondheid natuurlijk heel belangrijk vinden.”

Vanuit platform Achterhoek Food blijven we deze ontwikkeling steunen en zorgen dat de ervaringen breder benut kunnen worden voor meer Achterhoekse scholen.

De Gelderlander schreef er een artikel over. Lees deze hier.