Nieuws

Smaakacademie Achterhoek zet in op onderwijs en vakmanschap voor rauwmelkse kaas

Eén van de e-learnings die Smaakacademie Achterhoek samen met Graafschap College en SVH heeft ontwikkeld, gaat over rauwmelkse kaas. De e-learning is gemaakt in samenwerking met vakvrouw Christine Köning van Kaasmakerij Köning, waar landelijk erkende en bijzondere zachte kazen gemaakt worden. De praktijkervaringen uit de kaasmakerij zijn nu ontsloten voor het vakonderwijs. In de module leren studenten niet alleen over het productieproces van rauwmelkse zachte kazen, maar ook hoe je in de horeca omgaat met een levend product: hoe je smaken herkent en recepten daarop aanpast en hoe je het verhaal over de kaas vertelt aan gasten.

Inspiratiebijeenkomst: Hoe haal je als Achterhoekse melkveehouder meer waarde uit afzet?

Hoe zorg je dat de afnemer je beloont voor de kwaliteit van je producten en je manier van produceren? Welke opties en keuzes heb je om meer waarde uit je melkafzet te halen? Samen met Innovatiecoöperatie en Vruchtbare Kringlopen Oost (VK-Oost) organiseert platform Achterhoek Food op 28 november een inspiratiebijeenkomst over dit onderwerp, met ondersteuning van Rabobank en DLV advies. We brengen expertise in over de afzet via supermarkten en foodservice en over de keurmerken die er zijn. Ons doel is om zoveel mogelijk boeren te helpen om meerwaarde te creëren voor henzelf én de regio.

Graafschap College ondertekent Achterhoek Food Manifest

Het Graafschap College heeft het Achterhoek Food Manifest ondertekend. Hiermee bevestigt de onderwijsinstelling de al bestaande vruchtbare samenwerking met platform Achterhoek Food. Rik Eijsink (sectordirecteur Economie & Dienstverlening) en Michiel Gerlagh (Lid College van Bestuur) namen het handgemaakte bord in ontvangst met daarop de acht aandachtsgebieden van platform Achterhoek Food.

Terugblik op congres ‘Aan Tafel met platform Achterhoek Food’

Op woensdag 8 oktober vond bij Villa Ruimzicht het congres ‘Aan Tafel met platform Achterhoek Food’ plaats. Met bijna honderd genodigden – aanjagers, gangmakers en doeners – vierden we de samenwerking. Hoogtepunt van de dag was het ondertekenen van de Achterhoek Food Manifesten. Inmiddels hebben twintig zeer verschillende partners dit manifest ondertekend. Lees verder voor een uitgebreid verslag van de dag, inclusief foto's en aftermovie!

Startschot voor Achterhoeks burgemeestersontbijt

Kinderen uit groep 5 van de Frans ten Boschschool uit Lichtenvoorde mochten op het gemeentehuis ontbijten met burgemeester Annette Bronsvoort en wethouder Arjen Schutten van Oost Gelre. Ze kregen een ontbijt vol met lekkere, gezonde en duurzame ingrediënten, die zoveel mogelijk uit eigen regio kwamen. Gemeente Oost Gelre initieerde dit als deelnemer aan de landelijke actie burgemeestersontbijt. Samen met JOGG, Heel Oost Gelre Beweegt en platform Achterhoek Food is gewerkt aan een eigen Achterhoekse invulling.

Smaakacademie Achterhoek versterkt vakonderwijs met zeven e-learnings Achterhoek Food

Kennis over duurzamere en lokale herkomst vormt nog geen structureel onderdeel van het vakonderwijs. In de Achterhoek wachten we niet af: bij de koksopleiding van Graafschap College is Achterhoek Food inmiddels een vast onderdeel van het vakonderwijs. Deze aanpak is nu versterkt met de inzet van zeven e-learnings, gemaakt met de landelijke onderwijsexpert SVH en gefinancierd vanuit LEADER Achterhoek Food. De e-learnings zijn in eerste instantie ontwikkeld voor mbo-studenten die bijvoorbeeld een horeca- of bakkersopleiding volgen. Maar ze zijn ook heel geschikt voor andere opleidingen en geïnteresseerden.

Sterrenchef Bram Stoverink al in 2015 in beeld bij Smaakacademie Achterhoek

Chef Bram Stoverink van restaurant Olde Marckt in Aalten nam gisteren een Michelinster in ontvangst. Bovendien won hij de Young Chef Award. Van harte gefeliciteerd, Bram en team! Bij Smaakacademie Achterhoek was Bram in 2015 al in beeld, als deelnemer aan de eerste Smaakwerkplaats.

Project ‘Gezond het jaar Rond’ ingestuurd voor ARIA Award

Het project 'Gezond het jaar Rond' is ingestuurd voor The Agricultural and Rural Inspiration Awards (ARIA). Dit is een jaarlijkse wedstrijd die wordt georganiseerd door het EU CAP Network om inspirerende en vooruitstrevende projecten te erkennen die de toekomst van het platteland in Europa vormgeven, met financiële steun van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). De nominaties worden naar verwachting eind oktober bekendgemaakt en de uitreiking vindt plaats op 3 december. Lees hier meer over dit project of bekijk de video.

Eerste druivenoogst van de nieuwe wijnhoeve Elfa

Op vrijdag 3 oktober zijn op wijnhoeve Elfa de eerste druiven geoogst. De ondernemers Lotte Kooistra en Jeroen Wismans hebben in het voorjaar van 2023 deze nieuwe wijngaard opgestart. Ze telen op biologische wijze vijf verschillende druivenrassen voor witte wijnen op 1,5 hectare. Nu is de tijd aangebroken om de eerste druiven van het ras Souvignier Gris te oogsten en om wijn te gaan maken.

Congres ‘Aan Tafel met Achterhoek Food’

Op het congres ‘Aan Tafel met Achterhoek Food’ op 8 oktober maken alle partners kennis met de vele bijzondere initiatieven van het netwerk van platform Achterhoek Food. Een aantal ‘doeners’ zijn fysiek aanwezig om kennis mee te maken. Zij vertellen hun inspirerende verhaal en gaan in op de vraag wat alle  partners  kunnen benutten en/of leren van hun initiatief. Lees hieronder meer over deze doeners. Een aantal van hen heb je al eerder voorbij zien komen op onze website en/of socials, maar hieronder zetten we ze nog eens overzichtelijk op een rij. Overigens is dit slechts een kleine selectie van de vele doeners in de Achterhoek die samen het verschil maken!