Nieuws

Eerste druivenoogst van de nieuwe wijnhoeve Elfa

Op vrijdag 3 oktober zijn op wijnhoeve Elfa de eerste druiven geoogst. De ondernemers Lotte Kooistra en Jeroen Wismans hebben in het voorjaar van 2023 deze nieuwe wijngaard opgestart. Ze telen op biologische wijze vijf verschillende druivenrassen voor witte wijnen op 1,5 hectare. Nu is de tijd aangebroken om de eerste druiven van het ras Souvignier Gris te oogsten en om wijn te gaan maken.

Congres ‘Aan Tafel met Achterhoek Food’

Op het congres ‘Aan Tafel met Achterhoek Food’ op 8 oktober maken alle partners kennis met de vele bijzondere initiatieven van het netwerk van platform Achterhoek Food. Een aantal ‘doeners’ zijn fysiek aanwezig om kennis mee te maken. Zij vertellen hun inspirerende verhaal en gaan in op de vraag wat alle  partners  kunnen benutten en/of leren van hun initiatief. Lees hieronder meer over deze doeners. Een aantal van hen heb je al eerder voorbij zien komen op onze website en/of socials, maar hieronder zetten we ze nog eens overzichtelijk op een rij. Overigens is dit slechts een kleine selectie van de vele doeners in de Achterhoek die samen het verschil maken!

Hogeschool Van Hall Larenstein ondertekent Achterhoek Food Manifest

Hogeschool Van Hall Larenstein heeft het Achterhoek Food Manifest ondertekend. Hiermee bevestigt de onderwijsinstelling de samenwerking met platform Achterhoek Food. John Raggers (directeur Onderwijs) en Heinz Evers (opleidingsmanager en Achterhoek Food-onderwijscoördinator) namen het handgemaakte bord in ontvangst met daarop de acht aandachtsgebieden van platform Achterhoek Food.

Slow Food Achterhoek ondertekent Achterhoek Food Manifest

Vereniging Slow Food Achterhoek heeft het Achterhoek Food Manifest ondertekend. De vereniging zet zich in voor behoud en versterking van de regionale voedselcultuur en voor de waardering daarvan. De ambitie: bijdragen aan een krachtig netwerk waarin boeren, producenten, chefs en consumenten elkaar ontmoeten en samenwerken aan goed, puur en eerlijk voedsel. Slow Food Achterhoek brengt vijf actiepunten in voor de gezamenlijke AanjaagAgenda.

Langs lekkere adresjes in Aalten

Op initiatief van de regiocoördinator van Achterhoek Toerisme heeft de gemeente Aalten een plattegrond gemaakt met daarop 21 plekken waar je lokaal geproduceerd voedsel kunt kopen. Als partner van platform Achterhoek Food zet gemeente Aalten in op het versterken van het toerisme én het versterken van het Aaltense foodnetwerk.

Aanbevelingen voor een gezonder en duurzamer aanbod in sportkantines

Hoe kunnen sportkantines inzetten op duurzamere en gezondere voeding?  Studente Lotte Abbink heeft deze vraag opgepakt voor haar stage voor de masterstudie Communication, Health and Life Sciences (Wageningen University & Research). Voor haar onderzoek in samenwerking met GGD Noord- en Oost-Gelderland, gemeente Bronckhorst, JOGG en platform Achterhoek Food benaderde Lotte drie sportkantines in de gemeente Bronckhorst. Belangrijkste conclusies? De sportkantines staan open voor aanpassingen. Maar dat vergt maatwerk én ondersteuning.

Multiculti-ontbijt op zaterdag 27 september in Silvolde

Platform Achterhoek Food heeft meegedacht over de samenstelling van het multiculti-ontbijt dat Silvolds Belang op 27 september organiseert. Dit ontbijt sluit perfect aan bij ons aandachtsgebied ‘sociale verbondenheid’. Het vormt de basis voor nog meer van dit soort ontbijtbijeenkomsten in de hele regio in 2026.

Stagiair Joppe de Groot werkt educatieplan voor bedrijfskantines uit

Hoe vertaal je op de werkvloer de inzet van de Achterhoek Food bedrijfskantines naar de gasten? De afgelopen maanden heeft Joppe de Groot zich vol enthousiasme ingezet om onze visie op gezonde en duurzamere kantines verder te concretiseren. Vanuit zijn stageopdracht bracht hij structuur en praktisch houvast. Zijn bevindingen laten zien dat themaweken een laagdrempelige en aantrekkelijke manier zijn om medewerkers te inspireren om gezonder, lokaler en duurzamer te eten.

Even voorstellen

Penny Verheij is de tijdelijke vervanger tijdens Jeannes zwangerschapsverlof. De komende periode mag ze samen met Maurits Steverink én alle partners van platform Achterhoek Food aan de slag met een mooie opdracht.

Achterhoek Toerisme ondertekent Achterhoek Food Manifest

Achterhoek Toerisme heeft het Achterhoek Food Manifest ondertekend. De stichting zet zich actief in om de Achterhoekse vrijetijdseconomie te versterken, met een groeiende rol voor foodbeleving. De ambitie: bijdragen aan een krachtig netwerk en een onderscheidend toeristisch aanbod waarin streekproducten, lokale smaakmakers en culinair vakmanschap bekend worden gemaakt.