Nieuws

Duurzame en gezonde voeding in sportkantines gemeente Bronckhorst

Hoe krijgen we gezondere en duurzamere sportkantines in de gemeente Bronckhorst? Met deze vraag gaat studente Lotte Abbink van Wageningen University en Research aan de slag. Ze onderzoekt tijdens haar stage hoe sportkantines kunnen veranderen in plekken waar gezonde en duurzame keuzes centraal staan. De begeleiding is in handen van GGD Noord- en Oost-Gelderland, in samenwerking met gemeente Bronckhorst, JOGG en platform Achterhoek Food.

Aan de slag met de Achterhoekse hybride bal en burger

Renèl van den Berg van de opleiding Food & Business studeert af bij platform Achterhoek Food. Ze ontwikkelt een ketenaanpak voor een duurzamere en gezondere hamburger en/of gehaktbal, gemaakt voor én door Achterhoekers, die ook nog eens lekker is. Dat betekent dat ze de hele keten – van grond tot mond – in kaart brengt en met elkaar verbindt. Van lokale producenten tot aan bedrijfskantines.

Minder voedselverspilling met hybride vlamtosti van Jet

Onlangs heeft stagiair Jet Immink-Megens van Aeres Hogeschool een project afgerond in opdracht van platform Achterhoek Food. In samenwerking met leerwerkcentrum WerkRaat ontwikkelde ze een ‘hybride vlamtosti’. De tosti is gemaakt van oud brood en een deel van het gehakt is vervangen door bonen. Jets opdracht was om een creatief proces binnen de foodsector te begeleiden. Hiervoor introduceerde platform Achterhoek Food haar in hun actieve foodnetwerk.

Tips voor Estinea om bewuster in te kopen

Studente Merle Banning heeft haar afstudeerproject voor platform Achterhoek Food bij zorginstelling Estinea afgerond. Op basis van een inventarisatie bij twee Estinea-locaties over hun voedselkeuzes en hoe ze de inkoop doen, heeft Merle een aantal concrete tips en tricks opgesteld. Dat maakt het voor Estinea gemakkelijker om duurzame, gezonde en waar het kan regionale voedselkeuzes te maken.

Resultaat LEADER Achterhoek

Onlangs verscheen het projectenboek met een overzicht van alle LEADER-projecten uit de periode 2016-2024. Hierin wordt de oprichting van platform Achterhoek Food, in 2019, als belangrijk wapenfeit vermeld. Het boek biedt een concreet inkijkje in alle uitgevoerde projecten van de afgeronde LEADER-periode, met specifieke aandacht voor de foodprojecten.

Gemeente Aalten ondertekent Achterhoek Food Manifest

De gemeente Aalten heeft het Achterhoek Food Manifest ondertekend en de inbreng voor de gezamenlijke AanjaagAgenda op papier gezet. De gemeente brengt vijf actiepunten in.

Bedrijfsrestaurant gemeente Lochem gaat voor Achterhoek Food

Het netwerk met Achterhoek Food Bedrijfsrestaurants breidt zich steeds verder uit. Ook het bedrijfsrestaurant van de gemeente Lochem is inmiddels aangesloten. De gemeente Lochem heeft een unieke aanpak, door te kiezen voor lokale producenten en producten.

Nieuw non-alcoholisch bier van Achterhoeks graan

Een nieuwe mijlpaal in de toepassing van Achterhoeks graan: de introductie van Kammeraod 0.3%. Dit bier van Bierbrouwerij Wentersch is een van de eerste non-alcoholische bieren gebrouwen met 100% Achterhoekse grondstoffen.

Heel Oost Gelre Beweegt ondertekent Achterhoek Food Manifest

De stichting Heel Oost Gelre Beweegt heeft het Achterhoek Food Manifest ondertekend. Onderdeel daarvan is een inbreng voor de gezamenlijke AanjaagAgenda. Heel Oost Gelre Beweegt heeft hierbij drie aandachtspunten.

Gemeente Oost Gelre ondertekent Achterhoek Food Manifest

De gemeente Oost Gelre heeft het Achterhoek Food Manifest ondertekend. Onderdeel van het Achterhoek Food Manifest is de inbreng voor de gezamenlijke AanjaagAgenda. De gemeente Oost Gelre stelt hiervoor drie prioriteiten.