Projecten LEADER Achterhoek
Platform Achterhoek Food vormt net als in de voorgaande LEADER periode het aanspreekpunt voor inwoners die een initiatief willen starten met ook aandacht voor Food. Vanuit het programma LEADER Achterhoek zijn verschillende projecten van ondernemers, scholen en inwoners ondersteund. De projecten staan nooit op zich zelf. Maar ze zijn verbonden met andere initiatieven, meerdere aandachtsgebieden van Achterhoek Food en vaak het onderwijs. Zo draagt elk LEADER project bij aan het versterken van het netwerk Achterhoek Food met focus op duurzamere en gezonde voeding voor iedereen bereikbaar.
Bekijk de projecten op LEADER AchterhoekProject Achterhoek Food Bedrijfsrestaurants
We werven bij onze partners minimaal 25 bedrijfsrestaurants, die aan de slag gaan met duurzamer en gezond voedsel. We vragen steun van directie of bestuur voor wat duurder maar betere voeding en om een aanspreekpunt. We faciliteren dan bij alle onderdelen van aanbesteding tot en met de uitvoering op de werkvloer. Hoe houden we het haalbaar en betaalbaar? We vormen een actief netwerk en delen alle praktische ervaring. En natuurlijk het allerbelangrijkste, we betrekken zoveel mogelijk regionale ketenpartijen en boeren als leveranciers wanneer ze bijdragen aan duurzamer en gezondere voeding. Zo vormen deze 25 bedrijfs- sport- en schoolkantines de katalysator voor meer afzet en sterkere voedselketens én zijn de gangmaker voor de vernieuwde Achterhoekse eetcultuur. Wil je meedoen met je bedrijfs- sport of schoolkantine? Bel of mail en bespreek de mogelijkheden.
Learning community Smaakacademie Achterhoek
Smaakacademie Achterhoek is het onderwijsnetwerk van platform Achterhoek Food, met deelname van een rijke mix van onderwijsinstellingen. Het netwerk bestaat uit docenten, ondernemers en studenten die samen werken, leren en innoveren. Daarbij richten we ons op het vergroten van de kennis over voeding en voedselketens en het vergroten van het bewustzijn over de keuzes op het gebied van duurzamer en gezond eten, bij voorkeur uit eigen regio.
We willen het Achterhoekse onderwijs verrijken met kennis over gezonder en duurzamer voedsel. We wachten niet tot duurzaamheid en gezondheid vaste onderdelen zijn van de verschillende onderwijsprogramma’s, maar gaan aan de slag! Daarbij ontwikkelen we geen nieuwe les of apart project, maar benutten we bestaande onderwijsactiviteiten. In samenwerking met docenten en ondernemers bieden we leerlingen en studenten betekenisvol onderwijs. Wij zetten in op hybride leren, waarbij we de theorie altijd combineren met de praktijk. Smaakacademie fungeert als vraagbaak, als matchmaker tussen ondernemers en onderwijsinstellingen én als aanjager van het enthousiasme onder docenten.
Wil je als docent, school, kennisinstelling meedoen en helpen om de meest gezonde en vitale regio te worden van Europa? Check hier de website en de contactpersonen.