Resultaat LEADER Achterhoek

Ontstaan van platform Achterhoek Food en mooie oogst aan foodprojecten

Onlangs verscheen het projectenboek met een overzicht van alle LEADER-projecten uit de periode 2016-2024. Hierin wordt de oprichting van platform Achterhoek Food, in 2019, als belangrijk wapenfeit vermeld. Het boek biedt een concreet inkijkje in alle uitgevoerde projecten van de afgeronde LEADER-periode, met specifieke aandacht voor de foodprojecten.

Nieuwe verbindingen
Marieke Frank, voorzitter van de Lokale Actie Groep LEADER Achterhoek, schrijft in haar voorwoord: “LEADER gaat niet alleen over projecten; het gaat ook over het creëren van nieuwe netwerken en het vergroten van bestaande. Het gaat over het leggen van nieuwe verbindingen op het platteland door inwoners zelf. Met als bijzonder voorbeeld het ontstaan van platform Achterhoek Food waar veel nieuwe verbindingen zijn gelegd, zowel tussen ondernemers alsook met onderwijs, toerisme, sport en sociale instellingen. Projecten die landelijk de aandacht trekken.”

Informeel foodnetwerk
Voedsel vormde een van de pijlers in de afgelopen LEADER-periode, met Maurits Steverink als foodcoördinator, naast LEADER-coördinator Jolanda Kemna. Vanuit de rol als foodcoördinator zijn vele initiatieven ondersteund met kennis, netwerkcontacten en soms ook met subsidie vanuit LEADER. Met ex-gedeputeerde van provincie Gelderland Jan Markink als voorzitter van platform Achterhoek Food en een Achterhoek Food Raad is er een actief informeel foodnetwerk ontstaan. Er is een basis gelegd om met een eigen gezicht en aanpak ook in de nieuwe periode actief te zijn voor LEADER Achterhoek. Maar die aanpak is ook breder, zoals de samenwerking in de Academische Werkplaats AGORA met Wageningen UR en GGD NOG.

Mooie foodprojecten
We zijn trots op de initiatiefnemers van mooie foodprojecten en op de meerwaarde die ze creëren voor de regio. Een overzichtje:
– Vloermouterij Masterveld
– Achterhoekse Sappers
– Nels Proeftuin
– Achterhoek ark van hoogstamfruit
– Raken Met Smaken
– Duurzame kaasmakerij geitenkaasboerderij De Brömmels
– Groene, sociale huiskamer Stadsboerin Doetinchem
– De Goed Gevulde Spaarvarkens
– Horeca Talentendagen
– Boeren 2.0
– Kruidenhof te Mallum
– Ambachtelijke, educatieve kaasmakerij Boerderij Ruimzicht
– Achterhoekse Angus Experience
– Ambachtelijk Vleesbedrijf De Hoeve
– Stadslandbouw Doetinchem
– Stadstuin Winterswijk
– Zuivelexperience Suzie’s Farm
– De Biotuin van Doetinchem
– De Laveiloods
– Gezond het jaar rond

Lees hier meer over deze projecten of download het boek hieronder.

Nieuwe periode gestart
De nieuwe LEADER-periode is van start gegaan. Nieuwe projecten die bijdragen aan een leefbaarder platteland kunnen worden aangemeld voor financiële ondersteuning. Voedsel is wederom een belangrijk thema. We ondersteunen en adviseren ondernemers, inwoners en organisaties in de Achterhoek graag bij de aanvraag van een LEADER-subsidie. Werk je aan vernieuwende activiteiten op het gebied van teelt, bereiding of educatie van voedsel, die ook de leefbaarheid van de regio versterken? Neem dan contact op met Maurits Steverink (coördinator Achterhoek Food) of Saskia Wiegers (LEADER-coördinator).