Om de regio Achterhoek duurzaam en onderscheidend te positioneren als toonaangevende foodregio, is een samenhangende aanpak essentieel. In het kader van haar afstudeerproject bij platform Achterhoek Food heeft Alyssa de Jongh van Saxion hiervoor een adviesrapport opgeleverd. Het rapport biedt een strategische routekaart om de culinaire identiteit van de Achterhoek te versterken.
Het rapport geeft inzicht in de uitdagingen en leert van internationale praktijkvoorbeelden. Ook zet het een strategische routekaart uit om ondernemers te ondersteunen en food experiences te ontwikkelen en te versterken. Centraal in de voorgestelde aanpak staan storytelling, samenwerking, authenticiteit en duurzaamheid. Deze kernprincipes leggen een stevige basis voor groei op regionale, nationale en internationale markten.
Belangrijke aanbevelingen die zullen bijdragen aan de positionering van de Achterhoek als foodregio:
• Unieke food experiences: Het ontwikkelen van belevingen die bezoekers actief betrekken bij de herkomst, productie en verhalen van lokale producten, waarmee zij een diepere connectie met de regio ervaren.
• Duurzaamheid en inclusiviteit: Initiatieven die duurzaamheid en gezondheid integreren, maar ook kwetsbare groepen – zoals mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – actief betrekken bij evenementen en projecten, waardoor sociale verbinding wordt gestimuleerd.
• Gerichte marketingstrategieën: Content die is afgestemd op specifieke doelgroepen – waaronder Nederlandse, Duitse en Vlaamse bezoekers – en die hun verschillende culturele voorkeuren aanspreekt.
• Internationale promotie: Het ontwikkelen van Engelstalige en Duitstalige content, zodat internationale bezoekers eenvoudig informatie vinden en betrokken raken bij de culinaire en maatschappelijke waarden van de regio.


Strategische routekaart
Gebaseerd op de uitdagingen en lessen uit andere regio’s, zijn vijf strategische stappen ontwikkeld om de culinaire identiteit van de Achterhoek te versterken. Deze stappen bieden een geïntegreerde aanpak die ondernemers ondersteunt en de regio positioneert als een onderscheidende bestemming. De vijf stappen van de strategische routekaart zijn:
1. Ontwikkeling en bevordering van ondernemerschap rond unieke food experiences
2. Integratie van duurzame en gezonde voeding
3. Betrekken van stakeholders en bestuurlijke structuren
4. Effectieve marketingstrategieën ontwikkelen
5. Positionering als onderscheidende foodregio

Over het onderzoek
Alyssa de Jongh (24) studeerde af met dit project voor de opleiding Tourism Management aan Hogeschool Saxion in Deventer. Ze heeft voor haar onderzoek contact gehad met diverse stakeholders, zoals Achterhoek Toerisme, Slow Food Achterhoek, Food NI en een aantal innovatieve horecabedrijven in de Achterhoek. Lees de samenvatting van Alyssa’s rapport onderaan deze pagina. Alyssa zoekt momenteel een passende baan in de Achterhoek, dus mocht je wat weten – neem vooral contact met ons op. Wij brengen je in contact met Alyssa.
Het vervolg
Platform Achterhoek Food, Achterhoek Toerisme en Slow Food Achterhoek gaan enthousiast met de aanbevelingen van Alyssa aan de slag. Alle partijen die willen meedenken of goede ideeën hebben voor bijvoorbeeld food experiences, zijn van harte uitgenodigd om mee te doen!