WerkCafé gemeente Doetinchem presenteert nieuw Achterhoeks broodje 

Vanaf 13 juni verkrijgbaar: de Achterhoekse Bol 

Het WerkCafé van de gemeente Doetinchem is een van de eerste van de 25 bedrijfsrestaurants die aan de slag gaan met duurzamer en gezond voedsel. De gemeente zet zich in om het voedselaanbod in het WerkCafé stap voor stap duurzamer, gezonder en lokaler te maken. Uit deze pilot is nu een nieuw product ontstaan: de Achterhoekse Bol. Vanaf 13 juni is deze bol verkrijgbaar voor alle medewerkers van de gemeente Doetinchem. 


De Achterhoekse Bol 
De Achterhoekse Bol is samengesteld uit 80% regionale granen. Namelijk 30% volkoren tarwe, 30% volkoren rode tarwe en 20% tarwebloem van graanteler de Slaege uit Silvolde. Door de volkoren granen bevat de bol veel vezels en goede voedingsstoffen. Lees hier meer achtergrondinformatie over graan. Het broodje wordt afgebakken in het WerkCafé, hierdoor is het een verse en gezonde keuze. Dat is een belangrijk speerpunt voor bedrijfsrestaurants. 

Maar de Achterhoekse Bol heeft nog meer positieve effecten. Want wie kiest voor dit broodje, draagt bij aan het behoud van het Achterhoekse landschap, met een positieve bijdrage aan de natuur en biodiversiteit. De Achterhoekse graanakkers zijn namelijk van belangrijke meerwaarde voor het landschap en de natuur in onze regio. Zie voor meer informatie het bericht over de graancampagne die platform Achterhoek Food en Achterhoek Toerisme samen hebben opgezet. Zo kunnen recreanten zien waar producten gemaakt van Achterhoeks graan verkrijgbaar zijn en genieten van het landschap. 


Bedrijfskantine als gangmaker
Hoe maken we de inwoners bewust van het aanbod kwalitatief hoogwaardige én smakelijke foodproducten gemaakt met Achterhoeks graan? De bedrijfskantines spelen een belangrijke rol om bij te dragen aan zowel bekendheid, alsook het op gang brengen van samenwerking in de voedselketen, van akker tot bakker. 

De Achterhoekse Bol is een samenwerking tussen lokale ondernemers en de gehele graanketen in eigen regio. Het graan van graanteler De Slaege wordt gemalen bij korenmolen De Vier Winden. De bollen worden vervolgens gebakken bij bakkerij Kaspers. Voor Kaspers was het echter niet rendabel om steeds kleine partijen te bakken voor het WerkCafé. Door te kiezen voor afbakbrood kan Kaspers eens in de zoveel tijd een grote batch bollen maken. Jansen Foodservice haalt deze op en vriest ze in hun opslag in. Vervolgens levert Jansen de bollen kleinschalig en op maat uit aan het WerkCafé, waar ze in enkele minuutjes worden afgebakken. Zo stimuleert een bedrijfskantine regionale foodbusiness, maakt consumenten bekend met smaak en achtergrond van meer Achterhoeks graan en kunnen ook meer horecazaken bediend worden. 

Meer weten over Achterhoeks graan en beschikbaarheid?
En gezamenlijke promotiecampagne is opgestart en draagt bij aan de ambitie van de regio om een onderscheidende foodregio te worden. De campagne is opgezet omdat bij het grote publiek, ook in de Achterhoek, nog redelijk onbekend is welk aanbod aan smakelijke producten er is en dat de pure kwaliteit uitstekend is. Daarnaast is onbekend dat Achterhoekse graanakkers van belangrijke meerwaarde zijn voor het landschap en de natuur in onze regio. Juist onze natuur en ons landschap zijn een belangrijke reden om de Achterhoek te bezoeken. Zo kan de recreant dubbel genieten van graan. De campagne is mede mogelijk gemaakt door Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland. Voor meer info, klik hier of download hieronder de gratis toolkit.


Achterhoeks brood ook in jouw bedrijfsrestaurant of kantine? 
Vanuit platform Achterhoek Food bundelen we de samenwerking met 25 bedrijfs- school- of sportkantines. We gaan ervaringen onderling delen en zo kan op grotere schaal duurzamer en gezonder voeding uitgerold worden met bredere bekendheid en aandacht voor smaak en hele voedselketen. Meer weten? Neem contact op met Maurits Steverink.