Nieuws

In beeld: Helga Witjes

We zijn trots dat Helga Witjes, gedeputeerde van de provincie Gelderland, een bijdrage wilde leveren aan ons congres ‘Aan Tafel met platform Achterhoek Food’. In deze video vertelt ze over haar indruk van de dag en over het belang van de verbinding tussen onderwijsinstellingen en regionaal vakmanschap en ondernemerschap (MKB Food).

Achterhoekse tarwe speelt glansrol op wereldkampioenschap boulangerie

Op Mondial du Pain (het wereldkampioenschap boulangerie) veroverde bakker Roy Schepers uit Sleen vorige maand de hoofdprijs. Topbakker Hans Som uit Didam was assistent-coach van Roys team. In de categorie gezondheidsbrood speelde Achterhoekse rode tarwe van De Slaege een glansrol.

Smaakacademie Achterhoek zet in op onderwijs en vakmanschap voor rauwmelkse kaas

Eén van de e-learnings die Smaakacademie Achterhoek samen met Graafschap College en SVH heeft ontwikkeld, gaat over rauwmelkse kaas. De e-learning is gemaakt in samenwerking met vakvrouw Christine Köning van Kaasmakerij Köning, waar landelijk erkende en bijzondere zachte kazen gemaakt worden. De praktijkervaringen uit de kaasmakerij zijn nu ontsloten voor het vakonderwijs. In de module leren studenten niet alleen over het productieproces van rauwmelkse zachte kazen, maar ook hoe je in de horeca omgaat met een levend product: hoe je smaken herkent en recepten daarop aanpast en hoe je het verhaal over de kaas vertelt aan gasten.

Inspiratiebijeenkomst: Hoe haal je als Achterhoekse melkveehouder meer waarde uit afzet?

Hoe zorg je dat de afnemer je beloont voor de kwaliteit van je producten en je manier van produceren? Welke opties en keuzes heb je om meer waarde uit je melkafzet te halen? Samen met Innovatiecoöperatie en Vruchtbare Kringlopen Oost (VK-Oost) organiseert platform Achterhoek Food op 28 november een inspiratiebijeenkomst over dit onderwerp, met ondersteuning van Rabobank en DLV advies. We brengen expertise in over de afzet via supermarkten en foodservice en over de keurmerken die er zijn. Ons doel is om zoveel mogelijk boeren te helpen om meerwaarde te creëren voor henzelf én de regio.

Graafschap College ondertekent Achterhoek Food Manifest

Het Graafschap College heeft het Achterhoek Food Manifest ondertekend. Hiermee bevestigt de onderwijsinstelling de al bestaande vruchtbare samenwerking met platform Achterhoek Food. Rik Eijsink (sectordirecteur Economie & Dienstverlening) en Michiel Gerlagh (Lid College van Bestuur) namen het handgemaakte bord in ontvangst met daarop de acht aandachtsgebieden van platform Achterhoek Food.

Terugblik op congres ‘Aan Tafel met platform Achterhoek Food’

Op woensdag 8 oktober vond bij Villa Ruimzicht het congres ‘Aan Tafel met platform Achterhoek Food’ plaats. Met bijna honderd genodigden – aanjagers, gangmakers en doeners – vierden we de samenwerking. Hoogtepunt van de dag was het ondertekenen van de Achterhoek Food Manifesten. Inmiddels hebben twintig zeer verschillende partners dit manifest ondertekend. Lees verder voor een uitgebreid verslag van de dag, inclusief foto's en aftermovie!

Startschot voor Achterhoeks burgemeestersontbijt

Kinderen uit groep 5 van de Frans ten Boschschool uit Lichtenvoorde mochten op het gemeentehuis ontbijten met burgemeester Annette Bronsvoort en wethouder Arjen Schutten van Oost Gelre. Ze kregen een ontbijt vol met lekkere, gezonde en duurzame ingrediënten, die zoveel mogelijk uit eigen regio kwamen. Gemeente Oost Gelre initieerde dit als deelnemer aan de landelijke actie burgemeestersontbijt. Samen met JOGG, Heel Oost Gelre Beweegt en platform Achterhoek Food is gewerkt aan een eigen Achterhoekse invulling.

Smaakacademie Achterhoek versterkt vakonderwijs met zeven e-learnings Achterhoek Food

Kennis over duurzamere en lokale herkomst vormt nog geen structureel onderdeel van het vakonderwijs. In de Achterhoek wachten we niet af: bij de koksopleiding van Graafschap College is Achterhoek Food inmiddels een vast onderdeel van het vakonderwijs. Deze aanpak is nu versterkt met de inzet van zeven e-learnings, gemaakt met de landelijke onderwijsexpert SVH en gefinancierd vanuit LEADER Achterhoek Food. De e-learnings zijn in eerste instantie ontwikkeld voor mbo-studenten die bijvoorbeeld een horeca- of bakkersopleiding volgen. Maar ze zijn ook heel geschikt voor andere opleidingen en geïnteresseerden.

Sterrenchef Bram Stoverink al in 2015 in beeld bij Smaakacademie Achterhoek

Chef Bram Stoverink van restaurant Olde Marckt in Aalten nam gisteren een Michelinster in ontvangst. Bovendien won hij de Young Chef Award. Van harte gefeliciteerd, Bram en team! Bij Smaakacademie Achterhoek was Bram in 2015 al in beeld, als deelnemer aan de eerste Smaakwerkplaats.

Project ‘Gezond het jaar Rond’ ingestuurd voor ARIA Award

Het project 'Gezond het jaar Rond' is ingestuurd voor The Agricultural and Rural Inspiration Awards (ARIA). Dit is een jaarlijkse wedstrijd die wordt georganiseerd door het EU CAP Network om inspirerende en vooruitstrevende projecten te erkennen die de toekomst van het platteland in Europa vormgeven, met financiële steun van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). De nominaties worden naar verwachting eind oktober bekendgemaakt en de uitreiking vindt plaats op 3 december. Lees hier meer over dit project of bekijk de video.