Nieuws

Gemeente Bronckhorst ondertekent het Achterhoek Food Manifest

De gemeente Bronckhorst heeft het Achterhoek Food Manifest ondertekend. Tijdens de ondertekening namen wethouder Wilko Pelgrom en Lisette Boasson (cluster Programma’s, projecten en participatieprocessen) het handgemaakte bord in ontvangst met daarop de acht aandachtsgebieden van platform Achterhoek Food.

Achterhoekse fruitrassen opgenomen in internationale Ark van de Smaak

Zes Achterhoekse fruitrassen zijn opgenomen in de internationale Ark van de Smaak, de catalogus van wereldwijd bedreigd culinair erfgoed. Deze catalogus is een initiatief van de Slow Food beweging, met hoofdvestiging in Italië. De vermelding in deze catalogus draagt bij aan het behoud van deze oude appel- en perenrassen.

Sport-ID ondertekent Achterhoek Food Manifest

Sport-ID, het sportbedrijf van gemeente Doetinchem, heeft het Achterhoek Food Manifest ondertekend. Sport-ID levert een wezenlijke bijdrage aan het verbeteren en onderhouden van de kwaliteit van leven van de inwoners in Doetinchem en omgeving. Het sportbedrijf brengt twee prioriteiten in voor de gezamenlijke AanjaagAgenda.

In beeld: Jan Markink

In deze video vertelt voorzitter Jan Markink hoe hij terugkijkt op het congres ‘Aan Tafel met platform Achterhoek Food’. Een dag waarop we een belangrijke mijlpaal vierden: 20 partners hebben het Achterhoek Food Manifest ondertekend! Jan blikt ook vooruit naar de komende periode.

In beeld: Hans Steenbergen

Op ons congres ‘Aan Tafel met platform Achterhoek Food’ ging trendwatcher en medeoprichter van Food Inspiration Hans Steenbergen in op de vraag of de Achterhoek genoeg in huis heeft om een onderscheidende foodregio te worden. Dat is zeker het geval, er is nog veel onbenut potentieel. In deze video vertelt hij meer over de kansen voor de Achterhoek.

In beeld: Helga Witjes

We zijn trots dat Helga Witjes, gedeputeerde van de provincie Gelderland, een bijdrage wilde leveren aan ons congres ‘Aan Tafel met platform Achterhoek Food’. In deze video vertelt ze over haar indruk van de dag en over het belang van de verbinding tussen onderwijsinstellingen en regionaal vakmanschap en ondernemerschap (MKB Food).

Achterhoekse tarwe speelt glansrol op wereldkampioenschap boulangerie

Op Mondial du Pain (het wereldkampioenschap boulangerie) veroverde bakker Roy Schepers uit Sleen vorige maand de hoofdprijs. Topbakker Hans Som uit Didam was assistent-coach van Roys team. In de categorie gezondheidsbrood speelde Achterhoekse rode tarwe van De Slaege een glansrol.

Smaakacademie Achterhoek zet in op onderwijs en vakmanschap voor rauwmelkse kaas

Eén van de e-learnings die Smaakacademie Achterhoek samen met Graafschap College en SVH heeft ontwikkeld, gaat over rauwmelkse kaas. De e-learning is gemaakt in samenwerking met vakvrouw Christine Köning van Kaasmakerij Köning, waar landelijk erkende en bijzondere zachte kazen gemaakt worden. De praktijkervaringen uit de kaasmakerij zijn nu ontsloten voor het vakonderwijs. In de module leren studenten niet alleen over het productieproces van rauwmelkse zachte kazen, maar ook hoe je in de horeca omgaat met een levend product: hoe je smaken herkent en recepten daarop aanpast en hoe je het verhaal over de kaas vertelt aan gasten.

Inspiratiebijeenkomst: Hoe haal je als Achterhoekse melkveehouder meer waarde uit afzet?

Hoe zorg je dat de afnemer je beloont voor de kwaliteit van je producten en je manier van produceren? Welke opties en keuzes heb je om meer waarde uit je melkafzet te halen? Samen met Innovatiecoöperatie en Vruchtbare Kringlopen Oost (VK-Oost) organiseert platform Achterhoek Food op 28 november een inspiratiebijeenkomst over dit onderwerp, met ondersteuning van Rabobank en DLV advies. We brengen expertise in over de afzet via supermarkten en foodservice en over de keurmerken die er zijn. Ons doel is om zoveel mogelijk boeren te helpen om meerwaarde te creëren voor henzelf én de regio.

Graafschap College ondertekent Achterhoek Food Manifest

Het Graafschap College heeft het Achterhoek Food Manifest ondertekend. Hiermee bevestigt de onderwijsinstelling de al bestaande vruchtbare samenwerking met platform Achterhoek Food. Rik Eijsink (sectordirecteur Economie & Dienstverlening) en Michiel Gerlagh (Lid College van Bestuur) namen het handgemaakte bord in ontvangst met daarop de acht aandachtsgebieden van platform Achterhoek Food.