Nieuws

Joppe werkt aan praktische adviezen voor Achterhoek Food bedrijfsrestaurants

Sinds half april loopt Joppe de Groot stage bij platform Achterhoek Food. Hij gaat aan de slag voor de Achterhoek Food bedrijfsrestaurants. Joppe komt met praktische adviezen om het assortiment gezonder en duurzamer te maken. Ook werkt hij leuke themaweken uit die in alle kantines uitgevoerd kunnen worden. Eind juli levert hij zijn adviezen op.

Achterhoek Food bedrijfskantines aan de slag met soep

In elke Achterhoek Food bedrijfskantine wordt soep geserveerd, maar het verschilt per kantine en per soep hoe deze wordt bereid. Soep is een gerecht dat je met simpele stappen duurzamer, gezonder en regionaler kunt maken. Maar hoe doe je dat dan? Om die vraag te beantwoorden, organiseerden we een Achterhoekse Soepsessie voor medewerkers van de Achterhoek Food bedrijfskantines. En met succes, er komt zeker een vervolg!

Achterhoek zet in op Gezonde jeugd, Gezonde toekomst

Acht Achterhoekse gemeenten vormen inmiddels een z.g. JOGG-regio. JOGG staat voor: Gezonde Jeugd, Gezonde toekomst en is een landelijk lopend programma. Om dit te vieren, is op 7 april een ontbijt georganiseerd voor alle betrokken wethouders en beleidsmedewerkers, de JOGG-organisatie, Achterhoek in Beweging, GGD NOG en platform Achterhoek Food.

Inspiratiebijeenkomst: ‘Aan wie verkoop ik mijn (groene) melk?’

De zuivelmarkt verandert steeds meer van aanbod- naar vraaggestuurd. Voor melkveehouders betekent dit dat zij in deze vraagmarkt meer keuzemogelijkheden krijgen voor de afzet van hun melk. Daarom organiseren platform Achterhoek Food en De Innovatie Coöperatie op woensdagavond 9 april de inspiratiebijeenkomst: ‘Aan wie verkoop ik mijn (groene) melk?'.

De Achterhoek heeft eigen learning community food

Met passievolle inzet van docenten, studenten en ondernemers is er de afgelopen jaren een vitale learning community ontstaan genaamd Smaakacademie Achterhoek. Het is het resultaat van samen bouwen aan een sterk, informeel ketennetwerk van onderwijsinstellingen, docenten, studenten en mkb-foodondernemers, gecombineerd met de netwerken en projecten van LEADER Achterhoek. Vanaf nu is Smaakacademie Achterhoek als onderwijsnetwerk sterker ingebed bij platform Achterhoek Food, zodat de behaalde resultaten verder uitgebouwd kunnen worden.

Routekaart om de Achterhoek te positioneren als onderscheidende foodregio

Om de regio Achterhoek duurzaam en onderscheidend te positioneren als toonaangevende foodregio, is een samenhangende aanpak essentieel. In het kader van haar afstudeerproject bij platform Achterhoek Food heeft Alyssa de Jongh van Saxion hiervoor een adviesrapport opgeleverd. Het rapport biedt een strategische routekaart om de culinaire identiteit van de Achterhoek te versterken.

Achterhoek Food werkt samen met University of Gastronomic Sciences

Deze week hebben derdejaars studenten van de Italiaanse University of Gastronomic Sciences (ook wel de Slow Food universiteit genoemd) een bezoek gebracht aan de Achterhoek. We hebben een mooi programma voor ze samengesteld, waarbij ze diverse vakmensen en producenten in de Achterhoek bezochten.

Duurzame en gezonde voeding in sportkantines gemeente Bronckhorst

Hoe krijgen we gezondere en duurzamere sportkantines in de gemeente Bronckhorst? Met deze vraag gaat studente Lotte Abbink van Wageningen University en Research aan de slag. Ze onderzoekt tijdens haar stage hoe sportkantines kunnen veranderen in plekken waar gezonde en duurzame keuzes centraal staan. De begeleiding is in handen van GGD Noord- en Oost-Gelderland, in samenwerking met gemeente Bronckhorst, JOGG en platform Achterhoek Food.

Aan de slag met de Achterhoekse hybride bal en burger

Renèl van den Berg van de opleiding Food & Business studeert af bij platform Achterhoek Food. Ze ontwikkelt een ketenaanpak voor een duurzamere en gezondere hamburger en/of gehaktbal, gemaakt voor én door Achterhoekers, die ook nog eens lekker is. Dat betekent dat ze de hele keten – van grond tot mond – in kaart brengt en met elkaar verbindt. Van lokale producenten tot aan bedrijfskantines.

Minder voedselverspilling met hybride vlamtosti van Jet

Onlangs heeft stagiair Jet Immink-Megens van Aeres Hogeschool een project afgerond in opdracht van platform Achterhoek Food. In samenwerking met leerwerkcentrum WerkRaat ontwikkelde ze een ‘hybride vlamtosti’. De tosti is gemaakt van oud brood en een deel van het gehakt is vervangen door bonen. Jets opdracht was om een creatief proces binnen de foodsector te begeleiden. Hiervoor introduceerde platform Achterhoek Food haar in hun actieve foodnetwerk.