Nieuws

Gasten van Raedthuys Doetinchem genieten van Achterhoeks brood

Bij restaurant Het Raedthuys in Doetinchem bakken ze sinds jaar en dag zelf brood. Sinds deze zomer is dat brood geheel gemaakt van Achterhoeks graan, onder andere van speciaal in de Achterhoek geteelde paarse tarwe uit de Silvoldse Slaege. Platform Achterhoek Food heeft het restaurant verbonden aan de Achterhoekse graanketen.

Estinea aan de slag met Achterhoek Food

Zorginstelling Estinea en platform Achterhoek Food zijn een samenwerking gestart. Ze zetten samen in op meer duurzame, gezonde en waar het kan regionale voeding voor de verschillende locaties van Estinea.

Fruitboom Anna van Zieuwent geplant bij school IKC Succesbos in Zelhem

Vorige week heeft platform Achterhoek Food een appelboompje uitgereikt aan directeur Anja Otten van basisschool IKC Succesbos in Zelhem. Het gaat om het streekras Anna van Zieuwent, uit de grote Achterhoekse Rossel-collectie van fruitbomen. De leerlingen hebben het boompje zelf geplant op het schoolterrein.

Eindejaars hap&borrel voor Achterhoek Food ondernemers 

Het einde van het jaar is een mooie gelegenheid om stil te staan bij de inspanningen die we samen hebben ingezet, met mooie en veel verschillende foodinitiatieven. Op woensdag 18 december organiseren Stichting In Goede Aarde, Groentekwekerij Smits en platform Achterhoek Food daarom een eindejaarshap&borrel waar we gemoedelijk bijpraten rondom onze initiatieven. 

Bijzondere Dominee Douwes appelboompjes voor Winterswijk

Vrijdagochtend 15 november kregen inwoners uit Winterswijk en omgeving ruim vijftig appelbomen uitgedeeld van het ras Dominee Douwes Appel. Dit appelras is ooit gekweekt door dominee H.J. André Douwes en was bijna verdwenen. Platform Achterhoek Food zet zich samen met de Achterhoekse gemeenten, Hennie Rossel, Landschapsbeheer Gelderland en Slow Food Achterhoek in voor behoud van dit soort oude Achterhoekse fruitrassen.

Hoeveelheid suikerklontjes maakt indruk op jongeren tijdens supermarktsafari

Afgelopen donderdag organiseerde de Next Level groep van Team Jongerenwerk Oude IJsselstreek een ‘supermarktsafari’ met als thema suiker. Dit is opgezet met ondersteuning van platform Achterhoek Food. De jongeren gingen vol enthousiasme op pad in de supermarkt en speurden naar drankjes met een hoog suikergehalte.

Alyssa studeert af bij platform Achterhoek Food

Alyssa de Jongh is onlangs gestart met haar afstudeerproject bij platform Achterhoek Food. Zij stelt zich graag even voor en vertelt meer over haar project. "Het doel van mijn project is om het netwerk van platform Achterhoek Food te helpen om hun unieke foodervaringen te versterken en beter te promoten, zowel voor het lokale publiek als verder weg."

Aan de slag met oud brood van de bakker

WerkRaat, Stadskamer en Bakkerij ten Veen willen oud brood dat over is benutten om smakelijke en betaalbare tosti’s te maken. In een zogenaamde foodhackathon van Smaakacademie Achterhoek, het onderwijsnetwerk van platform Achterhoek Food, hebben ze alle stappen doorgenomen die daarvoor nodig zijn. Vanuit platform Achterhoek Food zijn de partijen bij elkaar gebracht.

100% Achterhoeks bockbier gelanceerd

Op zondag 6 oktober wordt tijdens de Bockbierdag Aalten een nieuw bockbier gelanceerd: De Lindebock. Dit bijzondere bier is het resultaat van een unieke samenwerking tussen zeven Aaltense horecagelegenheden en Brouwerij Wentersch, tot stand gekomen met hulp van platform Achterhoek Food. Het robuuste bockbier is volledig gemaakt van pure Achterhoekse ingrediënten: gerst geteeld in Achterhoekse grond, verwerkt tot mout door Vloermouterij Masterveld uit Winterswijk, met hop uit Zieuwent en water uit Winterswijk.

Achterhoekse Bol in kantines Graafschap College

Vanaf 23 september is de Achterhoekse Bol een maand lang verkrijgbaar in vijf kantines van het Graafschap College. De week van 23 september is vitaliteitsweek op het Graafschap College. Het is bovendien de aftrap van de maand die in het teken staat van het thema ‘Puur vitaal’. De Achterhoekse Bol past hier natuurlijk perfect bij, want dankzij de puur volkoren granen bevat de bol veel vezels en goede voedingsstoffen.