Nieuws

Bijzondere Dominee Douwes appelboompjes voor Winterswijk

Vrijdagochtend 15 november kregen inwoners uit Winterswijk en omgeving ruim vijftig appelbomen uitgedeeld van het ras Dominee Douwes Appel. Dit appelras is ooit gekweekt door dominee H.J. André Douwes en was bijna verdwenen. Platform Achterhoek Food zet zich samen met de Achterhoekse gemeenten, Hennie Rossel, Landschapsbeheer Gelderland en Slow Food Achterhoek in voor behoud van dit soort oude Achterhoekse fruitrassen.

Hoeveelheid suikerklontjes maakt indruk op jongeren tijdens supermarktsafari

Afgelopen donderdag organiseerde de Next Level groep van Team Jongerenwerk Oude IJsselstreek een ‘supermarktsafari’ met als thema suiker. Dit is opgezet met ondersteuning van platform Achterhoek Food. De jongeren gingen vol enthousiasme op pad in de supermarkt en speurden naar drankjes met een hoog suikergehalte.

Alyssa studeert af bij platform Achterhoek Food

Alyssa de Jongh is onlangs gestart met haar afstudeerproject bij platform Achterhoek Food. Zij stelt zich graag even voor en vertelt meer over haar project. "Het doel van mijn project is om het netwerk van platform Achterhoek Food te helpen om hun unieke foodervaringen te versterken en beter te promoten, zowel voor het lokale publiek als verder weg."

Aan de slag met oud brood van de bakker

WerkRaat, Stadskamer en Bakkerij ten Veen willen oud brood dat over is benutten om smakelijke en betaalbare tosti’s te maken. In een zogenaamde foodhackathon van Smaakacademie Achterhoek, het onderwijsnetwerk van platform Achterhoek Food, hebben ze alle stappen doorgenomen die daarvoor nodig zijn. Vanuit platform Achterhoek Food zijn de partijen bij elkaar gebracht.

100% Achterhoeks bockbier gelanceerd

Op zondag 6 oktober wordt tijdens de Bockbierdag Aalten een nieuw bockbier gelanceerd: De Lindebock. Dit bijzondere bier is het resultaat van een unieke samenwerking tussen zeven Aaltense horecagelegenheden en Brouwerij Wentersch, tot stand gekomen met hulp van platform Achterhoek Food. Het robuuste bockbier is volledig gemaakt van pure Achterhoekse ingrediënten: gerst geteeld in Achterhoekse grond, verwerkt tot mout door Vloermouterij Masterveld uit Winterswijk, met hop uit Zieuwent en water uit Winterswijk.

Achterhoekse Bol in kantines Graafschap College

Vanaf 23 september is de Achterhoekse Bol een maand lang verkrijgbaar in vijf kantines van het Graafschap College. De week van 23 september is vitaliteitsweek op het Graafschap College. Het is bovendien de aftrap van de maand die in het teken staat van het thema ‘Puur vitaal’. De Achterhoekse Bol past hier natuurlijk perfect bij, want dankzij de puur volkoren granen bevat de bol veel vezels en goede voedingsstoffen. 

Jongerenwerk Oude IJsselstreek aan de slag met Achterhoek Food

Na een prettige kennismaking met Roy Seinhorst van het Team Jongerenwerk Oude IJsselstreek, is binnen het team meteen besloten om samen te gaan werken met platform Achterhoek Food. We bespraken de vele manieren waarop foodactiviteiten van jongeren kunnen bijdragen aan meer kennis en vaardigheden op het gebied van gezond en duurzaam eten, maar ook aan het bevorderen van sociale cohesie en het verlagen van culturele barrières.

Video: WerkCafé gemeente Doetinchem van start met Achterhoek Food

In juni introduceerde het WerkCafé van gemeente Doetinchem de Achterhoekse Bol, een broodje met Achterhoeks graan ontwikkeld in nauwe samenwerking met de hele keten. Bekijk nu de video die hierover gemaakt is.

Meld je foodproject aan bij LEADER!

We ondersteunen en adviseren bedrijven in de Achterhoek graag bij de aanvraag van een LEADER-subsidie. Werk je aan vernieuwende activiteiten op het gebied van teelt, bereiding of educatie van voedsel? Neem dan zeker eens contact op!

Maurits Steverink genomineerd voor ASN Gouden Eekhoorn Award: stem ook!

Maurits Steverink, initiatiefnemer en drijvende kracht achter platform Achterhoek Food, is genomineerd voor de ASN Gouden Eekhoorn Award. Hij ziet zijn nominatie als een mooie kans om de Achterhoek landelijk nog beter op de kaart te zetten als onderscheidend foodregio. Breng je ook een stem op hem uit?