
Proef het Achterhoekse landschap op het Bronckhorster Farm Festival
Ontmoet de makers! Vakmensen zetten Achterhoeks graan centraal en demonsteren hun producten.
Ontmoet de makers! Vakmensen zetten Achterhoeks graan centraal en demonsteren hun producten.
De bedrijfskantine van gemeente Oude IJsselstreek serveert vanaf deze week Achterhoeks brood van Achterhoeks graan. Het brood wordt gebakken bij Landwinkel Luemes, door Bert van de regionaal bekende bakkerij Ten Have. De overhandiging van het Achterhoekse brood illustreert de start van gemeenten Oude IJsselstreek als deelnemer aan het netwerk van Achterhoek Food bedrijfskantines.
Gemeente Oude IJsselstreek is budgethouder van platform Achterhoek Food en wethouder Ria Ankersmit zit in de Achterhoek Food Raad. Daarnaast stelt de gemeente in haar samenwerking met platform Achterhoek Food drie prioriteiten voor de gezamenlijke AanjaagAgenda.
Sinds half april loopt Joppe de Groot stage bij platform Achterhoek Food. Hij gaat aan de slag voor de Achterhoek Food bedrijfsrestaurants. Joppe komt met praktische adviezen om het assortiment gezonder en duurzamer te maken. Ook werkt hij leuke themaweken uit die in alle kantines uitgevoerd kunnen worden. Eind juli levert hij zijn adviezen op.
In elke Achterhoek Food bedrijfskantine wordt soep geserveerd, maar het verschilt per kantine en per soep hoe deze wordt bereid. Soep is een gerecht dat je met simpele stappen duurzamer, gezonder en regionaler kunt maken. Maar hoe doe je dat dan? Om die vraag te beantwoorden, organiseerden we een Achterhoekse Soepsessie voor medewerkers van de Achterhoek Food bedrijfskantines. En met succes, er komt zeker een vervolg!
Acht Achterhoekse gemeenten vormen inmiddels een z.g. JOGG-regio. JOGG staat voor: Gezonde Jeugd, Gezonde toekomst en is een landelijk lopend programma. Om dit te vieren, is op 7 april een ontbijt georganiseerd voor alle betrokken wethouders en beleidsmedewerkers, de JOGG-organisatie, Achterhoek in Beweging, GGD NOG en platform Achterhoek Food.
De zuivelmarkt verandert steeds meer van aanbod- naar vraaggestuurd. Voor melkveehouders betekent dit dat zij in deze vraagmarkt meer keuzemogelijkheden krijgen voor de afzet van hun melk. Daarom organiseren platform Achterhoek Food en De Innovatie Coöperatie op woensdagavond 9 april de inspiratiebijeenkomst: ‘Aan wie verkoop ik mijn (groene) melk?'.
Met passievolle inzet van docenten, studenten en ondernemers is er de afgelopen jaren een vitale learning community ontstaan genaamd Smaakacademie Achterhoek. Het is het resultaat van samen bouwen aan een sterk, informeel ketennetwerk van onderwijsinstellingen, docenten, studenten en mkb-foodondernemers, gecombineerd met de netwerken en projecten van LEADER Achterhoek. Vanaf nu is Smaakacademie Achterhoek als onderwijsnetwerk sterker ingebed bij platform Achterhoek Food, zodat de behaalde resultaten verder uitgebouwd kunnen worden.
Om de regio Achterhoek duurzaam en onderscheidend te positioneren als toonaangevende foodregio, is een samenhangende aanpak essentieel. In het kader van haar afstudeerproject bij platform Achterhoek Food heeft Alyssa de Jongh van Saxion hiervoor een adviesrapport opgeleverd. Het rapport biedt een strategische routekaart om de culinaire identiteit van de Achterhoek te versterken.
Deze week hebben derdejaars studenten van de Italiaanse University of Gastronomic Sciences (ook wel de Slow Food universiteit genoemd) een bezoek gebracht aan de Achterhoek. We hebben een mooi programma voor ze samengesteld, waarbij ze diverse vakmensen en producenten in de Achterhoek bezochten.