Nieuws

Smakelijk en gezonder eten met het Achterhoekse Bonenboek

Begin december kwam er een nieuw advies uit van de Gezondheidsraad: Nederlanders zouden minder vlees en meer peulvruchten en noten moeten eten. Vooral voor de preventie van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker en ook om de milieu-impact te verkleinen. Om de Achterhoeker te helpen met recepten, is vanuit Smaakacademie Achterhoek het Achterhoekse Bonenboek ontwikkeld. Hierin zijn smakelijke recepten uit diverse wereldkeukens gebundeld, zodat iedereen er iets mee kan.

Achterhoek Food inspireert met Graafschap College docenten uit het hele land over duurzaamheid in het onderwijs

Op 9, 10 en 11 december vonden bij het Graafschap College de voorrondes van de Skills Heroes-wedstrijden plaats voor koks en bedienend personeel in opleiding. Hiervoor kwamen horecastudenten van 21 roc’s uit het hele land en hun docenten naar Doetinchem. Terwijl de studenten bezig waren met hun wedstrijd, deden de docenten mee aan een inspiratiesessie verzorgd door platform Achterhoek Food. Hierin hoorden zij meer over de ervaring van Graafschap College in Smaakacademie Achterhoek en deelden ze kennis over aandacht voor duurzaamheid van food in horeca-opleidingen. Dit is nog steeds alleen een keuzedeel en geen onderdeel van de exameneisen. Hoe kun je hier dan wel goed mee omgaan?

Gemeente Winterswijk stimuleert bewuste voedselkeuzes en ondertekent het Achterhoek Food Manifest

De gemeente Winterswijk steunt de ambities van platform Achterhoek Food. Winterswijk wil met name bewustwording bij kinderen, jongeren en hun ouders versterken over de impact van voedselkeuzes op gezondheid, duurzaamheid en de regio. Daarom heeft de gemeente het Achterhoek Food Manifest ondertekend.

Hogeschool Saxion ondertekent Achterhoek Food Manifest

Hogeschool Saxion heeft het Achterhoek Food Manifest ondertekend. Hiermee bevestigt de onderwijsinstelling de samenwerking met platform Achterhoek Food. Via het netwerk van Smaakacademie Achterhoek stemt Hogeschool Saxion af met andere onderwijsinstellingen en verbindt de onderwijsinstelling haar expertise aan innovatieve ontwikkelingen in de praktijk. Dit biedt waardevolle input voor de vernieuwing van lessen, projecten en onderzoek binnen Hogeschool Saxion.

Uitwerken themaweken voor de Achterhoek Food bedrijfsrestaurants

Met veel plezier delen we dat Joppe de Groot voor de tweede keer stageloopt bij platform Achterhoek Food. Joppe doet de opleiding tot Voeding- en leefstijladviseur (niveau 4) op Aeres MBO in Ede. Tijdens zijn vorige stage ontwikkelde hij een educatieplan voor onze Achterhoek Food bedrijfsrestaurants, waarin praktische adviezen en inspirerende themaweken centraal stonden. In zijn vervolgstage richt Joppe zich op het verdere uitwerken en praktisch uitvoerbaar maken van de gekozen themaweken.

Paviljoen de Strang: sociale verbondenheid met inzet van Achterhoek Food

In Oude IJsselstreek is in september de bouw gestart van een horecagelegenheid die mensen met een verstandelijke beperking zinvolle dagbesteding en integratie in de samenleving biedt. De menukaart wordt samengesteld met onder andere regionale producten uit het stroomgebied van de Oude IJssel en Aa-strang. De nieuwbouw en aanpak is ondersteund vanuit platform Achterhoek Food, met subsidie van LEADER Achterhoek.

Gemeente Bronckhorst ondertekent het Achterhoek Food Manifest

De gemeente Bronckhorst heeft het Achterhoek Food Manifest ondertekend. Tijdens de ondertekening namen wethouder Wilko Pelgrom en Lisette Boasson (cluster Programma’s, projecten en participatieprocessen) het handgemaakte bord in ontvangst met daarop de acht aandachtsgebieden van platform Achterhoek Food.

Achterhoekse fruitrassen opgenomen in internationale Ark van de Smaak

Zes Achterhoekse fruitrassen zijn opgenomen in de internationale Ark van de Smaak, de catalogus van wereldwijd bedreigd culinair erfgoed. Deze catalogus is een initiatief van de Slow Food beweging, met hoofdvestiging in Italië. De vermelding in deze catalogus draagt bij aan het behoud van deze oude appel- en perenrassen.

Sport-ID ondertekent Achterhoek Food Manifest

Sport-ID, het sportbedrijf van gemeente Doetinchem, heeft het Achterhoek Food Manifest ondertekend. Sport-ID levert een wezenlijke bijdrage aan het verbeteren en onderhouden van de kwaliteit van leven van de inwoners in Doetinchem en omgeving. Het sportbedrijf brengt twee prioriteiten in voor de gezamenlijke AanjaagAgenda.

In beeld: Jan Markink

In deze video vertelt voorzitter Jan Markink hoe hij terugkijkt op het congres ‘Aan Tafel met platform Achterhoek Food’. Een dag waarop we een belangrijke mijlpaal vierden: 20 partners hebben het Achterhoek Food Manifest ondertekend! Jan blikt ook vooruit naar de komende periode.