Bedrijfskantines helpen Achterhoek Food

Succesvolle start met de eerste twee bedrijfskantines. Nog graag 23!

In het fraaie coulisselandschap van onze regio groeit goudgeel graan, hangen sappige appels aan de bomen, wordt er frisse seizoengroente geteeld, scharrelen kippen buiten, hebben varkens meer ruimte en grazen koeien in de wei. Daar wordt heerlijk en gezond voedsel van gemaakt, maar hoe krijgen we het bij iedereen op het bord? Met professionele logistiek, met juiste etiketten en onderbouwd duurzamer en gezond? Om deze ‘kip- ei’ situatie te doorbreken vragen we hulp van 25 bedrijfskantines van grotere organisaties.

Door de 25 bedrijfskantines ontstaat er meer vraag, kan de voedselketen zich ontwikkelen, raken de medewerkers meer bekend met deze producten en gezondere gerechten. Zo ontstaan er dikker stromen in de regionale voedselketens waardoor ook de reguliere horeca makkelijker bediend kan worden. Door het bundelen van deze krachten maken we het verschil en zijn ook landelijk en internationaal voorloper door gewoon aan de slag te gaan. Gemeente Doetinchem was de eerste die zich meldde en inmiddels doen ook de schoolkantines van het Graafschap College mee.

Werkcafé gemeenten Doetinchem

Wethouder Henk Bulten steunde als eerste het idee om 25 bedrijfskantines in de Achterhoek in te zetten en zorgde voor de verbinding met het Werkcafé van de gemeente Doetinchem. Dat bleek succesvol en inmiddels is er een samenwerking met de groothandel, de medewerkers in het Werkcafé, de afdeling facilitair, inkoop en personeelszaken. ‘Niet alleen steunen we zo duurzamere regionale producenten, maar dragen we ook een steentje bij aan de vitaliteit van de werknemers en zorgen we voor een voorbeeldfunctie’. Bekijk het gehele interview hier. Graafschap College volgde en is de samenwerking gestart met o.a. afstemming over de aanbesteding, de keuze voor producten en de monitoring van de leveranties.

Doe ook mee!

We faciliteren vanuit platform Achterhoek Food de bedrijfskantines bij alle onderdelen; van aanbesteding tot en met de uitvoering op de werkvloer. We vormen een actief netwerk en het delen alle praktische ervaringen. En natuurlijk het allerbelangrijkste, we betrekken zoveel mogelijk regionale ketenpartijen en boeren als leveranciers en natuurlijk de bezoekers van deze bedrijfskantines. We helpen bij de aanbesteding, brengen indien gewenst kennis in over de overheidsregels voor duurzaam inkopen, helpen bij de keuze voor groothandel en/of regionale producenten, bakkers en slagers. Met altijd een check op de betaalbaarheid, beschikbaarheid en de gezonde en duurzame meerwaarde. Zo bouwen we met de 25 bedrijfsrestaurants aan ketenvorming, ‘dikkere stromen’ en wijzigen we langzaamaan de eetgewoonten bij veel Achterhoekers; van stratemaker tot burgemeester. ‘Zo vormen de bedrijfskantines in de Achterhoek gangmaker, ook wel ’launching customer’ genoemd voor regionale, gezonde en duurzamere voeding’ zegt Maurits Steverink van platform Achterhoek Food.

Op naar de 25 bedrijfskantines

Een gezonde en duurzame werkplek bevordert niet alleen het welbevinden van medewerkers, maar draagt ook bij aan een lager ziekteverzuim, verhoogde productiviteit en een toename van werkplezier. Daarnaast verwachten werknemers ook steeds vaker dat hun werkgever actief bijdraagt aan hun welzijn, ook op het gebied van gezonde voeding en de omgeving waar je werkt en woont.

Wil je ook deelnemen met je school-, sport-, of bedrijfskantine en de gangmaker zijn voor duurzamer, gezond én regionale voeding en een mooie Achterhoek? Neem gerust vrijblijvend contact op.