Stadsboerin heeft de EU Agricultural & Rural Inspiration Award Popular Vote gewonnen!

Stadsboerin is een stadslandbouwinitiatief dat zich toelegt op het bevorderen van sociale inclusie. Het project, onder leiding van Ellen Willems, een journaliste en tuinbouwkundige, zegevierde op 4 december en kreeg de meeste stemmen onder 24 finalisten.

Gestart in Doetinchem heeft het Stadsboerin-project als doel mensen te verbinden met de natuur en de oorsprong van voedsel en ook sociale inclusie te bevorderen door diverse groepen samen te brengen. Met als doelgroep ouderen, jongeren, bewoners, migranten en vluchtelingen, nemen deelnemers deel aan keuken-, tuin- en sociale activiteiten, waarbij ze rust, ruimte en begrip vinden.

Belangrijke activiteiten omvatten de verkoop van producten in de boerderijwinkel, het leveren van groentepakketten voor gezinnen, catering en maaltijden. Daarnaast worden verschillende workshops en lessen georganiseerd voor stadsbewoners en scholen, waarbij de ervaring wordt gedeeld van het transformeren van een kaal weiland in een oase van leven waaruit voedsel wordt geteeld.

Ondersteund door LEADER streeft het project ernaar om mensen uit verschillende achtergronden te verbinden met voedsel en natuur in hun eigen stad. Het staat als een van de belangrijke voedselinitiatieven die de belangrijke sociale rol van voedsel laat zien. Sociale verbindingen, een van de acht aandachtspunten van Achterhoek Food, staan centraal in dit inspirerende project. Lees meer over dit bekroonde project, vooral de aanbevelingen, op deze website.